Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

 

Scurgerea timpului nu implică neapărat uitarea.

Patriotismul local ne îndeamnă să fim mândri că suntem bârlădeni.

     Avem un oraş frumos cu o istorie frumoasă, cu oameni de valoare. Urbea noastră a dat ţării şi lumii minţi strălucite, conducători, personalităţi de o înaltă valoare morală, civică şi intelectuală.

Societatea de Științe Istorice din România, Filiala Bârlad, omagiază aniversarea  a 199 de ani de la nașterea domnitorului de origine bârlădeană, Alexandru Ioan Cuza.

Societatea amintită vă invită la  a XXXIX – a ediție a “Zilelor Alexandru Ioan  Cuza”.

Manifestările debutează cu Simpozionul ” ALEXANDRU IOAN CUZA ȘI MONARHIILE EUROPENE”, duminică, 17.03.2019 şi se vor ȋncheia pe data de 20.

Să ne facem timp  de aducere aminte, prilej pentru cei tineri de a urma modele de patriotism,  integritate şi verticalitate.

Trei importante studii monografice, editate pe parcursul unui secol, menționează  locul naşterii domnitorului  Alexandru Ioan Cuza la Bârlad: A. D. Xenopol, “Domnia lui Cuza Vodă, 1859-1866” (1903); C.C. Giurescu, ” Viața  şi opera  lui Cuza” (1970); Dumitru  Ivănescu, “Alexandru  Ioan  Cuza ȋn conştiința posterității” (2001).

Cunoscutul istoric  Dumitru Ivănescu, cu ocazia editării în 1973 a volumului ” Alexandru Ioan Cuza. Acte și scrisori “, a introdus o nouă sursă documentară pentru a susține data de 20 martie 1820 ” Este vorba de o cerere adresată Secretariatului de Stat al Moldovei de către Al.I.Cuza, la 16 mai 1854, prin care solicită eliberarea pașapoartelor necesare deplasării la Karlsband”.

     C.C.Giurescu argumentează data şi locul naşterii domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

“Data din Diploma de Bacalaureat- 12 septembrie 1818 – cred că este o eroare intenționată; Cuza s- a declarat sau a fost declarat mai mare decât era în realitate pentru a corespunde, probabil, unei dispoziții regulamentare cu privire la minimul de vârstă cerut candidaților la bacalaureat. Cât privește locul nașterii, el este BÂRLADUL; nu era nicio rațiune să se declare alt oraș decât cel real în amintita Diplomă de bacalaureat”. DIPLOMA DE BACALAUREAT, emisă de Universitatea din Paris la 8 .12.1835 și semnată de François Guizot, Ministru Secretar de Stat la Departamentul Instrucțiunii Publice, precizează locul nașterii lui Alexandru Ioan Cuza la Bârlad ( né à Bârlad, Moldavie), dar data menționată este de 12 septembrie 1818. Majoritatea istoricilor ( I.G. Valentineanu, A.D.Xenopol, C.C.Giurescu, Dan Berindei, Gh.Platon, D.Ivănescu etc ) s-au pronunțat pentru data de 20 martie 1820, așa cum apare în Almanahul de la Gotha, Actul de deces de la Heidelberg,  pe monumentul funerar de la Ruginoasa.

Ȋn ciuda faptului că au existat divergențe cu privire la data naşterii domnitorului, un lucru este cert şi unanim acceptat: Alexandru Ioan Cuza a fost o reală personalitate ȋn istorie.

Iulia Chiper

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.