Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Asociația Astronomică „Sirius” Club UNESCO (AAS) din Bârlad a participat în perioada 16-17 noiembrie la cea de-a doua ediție a Conferinței Naționale a Societății Române pentru Astronomie Culturală. Evenimentul, care a avut loc la Universitatea de Vest din Timișoara, s-a desfășurat pe mai multe secțiuni – arheoastronomia, gnomonica, istoria astronomiei, etnoastronomia, impactul astronomiei asupra vieții umane și astronomia și educația.

„Conferinţa Naţională a fost un bun prilej pentru participanţii din țară și din străinătate (Serbia şi Ungaria) să își prezinte lucrările deosebit de interesante și să efectueze o vizită la Muzeul Naţional al Banatului, având ca obiectiv Sanctuarul Neolitic de la Parţa. Sanctuarul a fost descoperit în anul 1978, lângă Parţa, la câţiva kilometri de Timişoara, și  a fost mutat la Muzeul Banatului în 1980. Sanctuarul este unic în România și unul dintre puținele din Europa complet restaurate. Vestigiile sunt păstrate la Muzeul Banatului din Timișoara, a cărui clădire principală, Castelul Huniade, este în faza de reabilitare. Vechi de 6.000 de ani, Sanctuarul cuprinde între altele o cameră în care se aduceau ofrandele și un perete folosit pe post de calendar solar. Acesta este singurul monument istoric din Europa care a fost luat bucată cu bucată și reconstituit într-un muzeu. Un alt exemplu al legăturii dintre oameni şi astronomie îl constituie astronomia egipteană. În timpuri preistorice s-au construit piramide utilizând alinierea după constelaţii precum Orion şi Ursa Mare. Unele temple erau construite în aşa fel încât razele Soarelui să lumineze un anumit zeu în timpul unor ceremonii, sau să marcheze o anumita stea care răsărea sau apunea la momentul începerii culesului recoltei. Acesta este cazul Marii Piramide, ale cărei tunele indică spre constelaţia Orion, şi care se presupune că era folosită în timpul ceremonialului de înălţare a faraonului şi era strâns legată de ritualul mumificării.”, a declarat prof. Ioan Adam, președintele AAS.

Ca și la alte evenimente, reprezentanții AAS nu au pierdut ocazia de a prezenta și oferi vizitatorilor, în cadrul activităților de stand, revista asociației, „Pași spre infinit”. (V.B.)

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.