Au șansa să schimbe ceva! Alegerea lor nu a fost întâmplătoare

Sunt tineri și cred în șansa lor! Încearcă mereu să își îmbogățească experiențele și doresc,în mod constant,să învețe. Pe scurt,aceasta ar fi povestea tinerilor care au fost selectați de Guvernul României. Printre aceștia sunt și bârlădeni,iar Denisa Damian se numără printre cei norocoși,care a reușit să îi convingă pe oficiali că merită această șansă.

“Un vis nu devine realitate prin magie; este nevoie de sudoare, determinare si munca grea”spunea Colin Powell. Dar la final cei care s-au aplecat cu profesionalism asupra acestor vise, culeg și rezultatele. Este cazul și Denisei Damian, o tânără din Bârlad care a reușit să își urmeze visul-internship în Guvernul României.

Studenții și absolvenții de studii superioare au fost invitați să aplice pentru cele 200 de locuri disponibile în Guvernul României, ministere, instituții și autorități ale administrației publice centrale, în cadrul celei de-a șaptea ediții a Programului Oficial de Internship al Guvernului României.
Printre cei selectați se numără și bârlădeanca Denisa Damian, studentă în anul II la Facultatea de Drept din București.
Programul Oficial de Internship al Guvernului României are ca scop facilitarea cunoașterii de către interni a specificului activității Guvernului României, prin intermediul unor experiențe de lucru, menite a le dezvolta abilitățile practice și competențele profesionale.
Selecția celor 200 de interni de anul acesta în cadrul celei de-a 7-a ediții a programului de internship organizat de Secretariatul General al Guvernului, s-a realizat prin 2 etape: cea a aplicațiilor (după evaluare au mai rămas in jur de 800) și cea a interviurilor, (aici ajungând doar 200).
“Toti cei 200 au fost repartizați, conform alegerilor, la cele 24 de ministere din guvern sau la celelalte instituții subordonate ministerelor. Fiecare minister a dispus de un număr de locuri pentru interni ,care nu este același.Eu am ales Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, unde anul acesta au fost 3 locuri. Așadar sunt autorități/instituții și ministere cu un loc, 2 ,3 pana la 8”ne-a declarat Denisa Damian.
Programul Oficial de Internship al Guvernului va oferi tinerilor oportunitatea, timp de două luni, pe parcursul celor 8 ore/zi, de a învăța modul de funcționare și organizare a administrației publice de la funcționari publici cu experiență.
De asemenea, cei 200 de interni vor avea oportunitatea de a participa la diverse vizite de informare-documentare la sediile instituțiilor administraţiei publice centrale, mediului asociativ care participă în mod activ la actul de guvernare și reprezentanțe ale ambasadelor, pentru a învăţa mai mult despre procesele democratice şi politicile publice adoptate în România.
“În calitate de studentă la Drept in anul II, consider că acest Internship organizat de către Guvernul României vine în sprijinul tuturor tinerilor interesați de domeniul administrației publice centrale oferindu-le posibilitatea de a aplica cunoștințele teoretice in practică, într-o manieră inovativă, care să genereze plus valoare în activitatea autorităților guvernamentale. Aflându-mă la începutul parcursului profesional, îmi doresc să instrumentalizez orice oportunitate care îmi oferă o perspectiva amplă asupra administrației publice centrale, ajutându-mă să îmi valorific potențialul și, în același timp, să mă pot dedica comunității din care fac parte. Consider că domeniul științelor juridice și administrative pe care le studiez în facultate își găsesc aplicabilitatea în sfera administrației, dobândind astfel capacitatea de a înțelege faptul că nevoile cu care se confrunta cei guvernați devin provocări aflate în responsabilitatea guvernanților. Dacă în teorie, din punct de vedere constituțional, atributele de putere publică  sunt stabilite în baza principiului echilibrului și separației puterilor în stat,în practică, consider că există o interdependență între acestea care asigura funcționalitatea guvernanței. Din acest motiv, programul de internship îmi oferă oportunitatea de a realiza conexiunile dintre studiul teoretic și activitatea practică, conturându-mi astfel o viziune aprofundată asupra activității desfășurate de Guvern. Totodata, sunt de părere că activitatea mea academică, corelata cu experiența profesională, reprezintă etape definitorii în consolidarea unui viitor parcurs profesional în administrație.
Oportunitate pentru a îmi valorifica la maximum potențialul și cunoștințele teoretice cumulate până în prezent în cei doi ani petrecuți în facultate. În  aces scop, programul de internship organizat de secretariatul general al Guvernului României îmi asigură pârghiile necesare și cadrul optim în procesul de învățare practică ce îmi va permite să înțeleg mai bine cum funcționează raporturile dintre organul reprezentativ suprem al poporului roman și autoritatea executivă. Consider că  scopul acestui program este unul bivalent, există o interdependență între oportunitatea care mi se oferă și cea pe care o pot constitui la rândul meu pentru administrația publică centrală.
Se cuvine astfel să mă  întreb cu ce pot eu sa fiu de folos în acest context. Să nu uitam că actul de guvernare este în serviciul nostru, al cetățenilor” ne-a declarat Denisa Damian.
Dacă până acum fiecare participant la Programul de Internship primea o bursă în cuantum de 1000 lei, organizarea ediției din acest an vine cu o noutate majoră, internii vor beneficia de o indemnizație lunară pentru internship în valoare de 2080 de lei brut. O altă noutate se referă la faptul că perioada de desfășurare a programului de internship este considerată vechime în câmpul muncii.

Cristina Rădulescu

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.