Bijuteriile, vedetele unei expoziții organizată de muzeul bârlădean

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad are deosebita bucurie de a organiza o nouă expoziție cu tematică arheologică în colaborare cu Complexul Național Muzeal „Moldova” Iași, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați și Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci.

Bijuteriile, vedetele unei expoziții organizată de muzeul bârlădean
Bijuteriile, vedetele unei expoziții organizată de muzeul bârlădean

Bijuteria, obiect din metale și/sau alte materiale prețioase sau neprețioase, al cărui scop este de a înfrumuseța ființa care o poartă, a fost și este o formă de manifestare a personalității în toate civilizațiile.

De-a lungul timpului, bijuteria a avut semnificații diferite, în funcție de perioada în care a fost creată și purtată.

În urmă cu 100.000 de ani, oamenii se împodobeau cu scoici. Cea mai veche bijuterie este un colier format din 4 scoici perforate și prelucrate ornamental, descoperită într-un sit arheologic din Oued Djebbana, Algeria.

În epoca de piatră, bijuteriile erau alcătuite din perle, cochilii de melci, vertebre de pește, oase, dinți de animale, iar în epoca bronzului apare metalul.

Apoi, fenicienii au descoperit sticla opacă, iar romanii au fost cei care au făcut trecerea la sticla transparentă. Expoziția conține aproximativ 190 de piese, bijuterii și accesorii vestimentare din Evul Mediu.

Sunt descoperiri din secolele XIV-XVIII din județul Vaslui, Iași și Galați. Invitatul special este dr. Laurențiu Chiriac de la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 8 iunie 2019, ora 1130, la sediul central al muzeului din str. Vasile Pârvan, nr. 1. Organizator este muzeograful Mircea Oancă.

 

Cristina Rădulescu

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.