Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Bolnavii nimănui. Vasluienii (încă) își așteaptă medicul de familie

Neputincioși și răbdători sunt pacienții din mediul rural care își așteaptă medicul de familie. Conform datelor statistice existente la data de 31.12.2018 deținute de Casa de Asigurări de Sănătate Vaslui, populația existentă la nivelul județului Vaslui este de 479.815 , iar persoanele înscrise la medicii de familie  asigurate și neasigurate sunt de 401.799, reprezentând  84,31% din totalul populației.

Bolnavii nimănui. Vasluienii (încă) își așteaptă medicul de familie

Bolnavii nimănui. Vasluienii (încă) își așteaptă medicul de familie

Ponderea cea mai mare la asigurații înscriși pe listele medicilor de familie  o reprezintă  grupa de vârstă 4-59 ani  – 66,29% , urmată de grupa de vârstă 60 și peste -29,40%  și grupa de vârstă 0-3 ani -4,31%.

Din numărul total de 401.799 persoane aflate pe listele medicilor de familie, în mediul urban sunt înscriși la medicii de familie un număr total de 200.283 persoane asigurate și neasigurate (49,84%), iar in mediul rural  201.516  persoane asigurate și neasigurate (50,16%).

Din numărul  total 159 de medici aflați în contract cu CAS Vaslui,  74 se afla în mediul urban , iar 85 în mediul rural.

O problemă deosebită o reprezintă gradul de acoperire cu medici de familie în mediul rural.

La stabilirea necesarului de medici de familie , unul dintre criteriile avute în vedere de către comisia mixta a fost cel al numărului de persoane care pot fi înscrise pe listele medicilor de familie, din punctul de vedere al asigurării unor servicii de calitate și care este de 2200 de înscriși.
Urmare a analizei efectuate de comisia paritară la contractarea serviciilor pentru anul 2018 s-a stabilit că pentru un număr de 7 localități mai este necesar de  medici de familie , din care 4 localități  în urban ( Vaslui, Bârlad, Huși, Murgeni) și 3 localități  în rural.

Comunele deficitare cu medici de familie sunt : Băcești, Iana și Vinderei. Pentru fiecare dintre aceste comune ar mai fi necesar câte un medic .

Comunele fără medici de familie sunt : Albești, Coroiești, Maluşteni și Pochidia.

Pentru a veni în sprijinul medicilor de familie care doresc încheierea contractelor cu CAS Vaslui comisia paritară  a stabilit numărul minim de persoane asigurate înscrise pe listele medicilor de familie din mediul rural să fie de 500.

De asemenea, în vederea stimulării medicilor de familie care-și desfășoară  activitatea în mediul rural, în zone cu condiții deosebite de muncă, CAS Vaslui în conformitate cu prevederile Contractului-cadru și a normelor de aplicare a acestuia în anul 2018, a analizat posibilitatea încadrării cabinetelor medicale în criteriile stabilite prin Ordinul nr.772/379/2016 ce permite acordarea de sporuri în funcție de condițiile în care își desfășoară activitatea.
De asemenea este nevoie de o colaborarea eficientă a administrațiilor locale cu medicii de familie, chiar impunerea prin legislație de a veni în sprijinul acestora cu facilități privind acordarea gratuită de spații pentru cabinete și o dotarea minimă a  acestora, suportarea cheltuielilor cu utilitățile, precum și de asigurarea a unor spații corespunzătoare de locuit în zonele care sunt foarte puțin atractive din punct de vedere al distanței și condițiilor de viață.

Cristina Rădulescu

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.