Ce trebuie să știți despre conceptul de “dependență”?

Nevoia de dependenţă a omului

Nevoia de dependenţă- Un om nu devine dependent pe parcursul vieții sale, ci rămâne dependent. La început, dependența bebelușului față de mama sa este totală, de 100%. Ea este prototipul relevant al tuturor relațiilor de dependență ulterioare.

dependenta

În starea sa de a avea permanente trebuințe, orice copil este dependent de mama sa.

“Nevoia de hrană” din prima fază de dezvoltare a unui om se suprapune cu “nevoia de apropiere”, satisfăcută prin contactul epidermic, căldură, protecție, și potolită numai de prezența unei alte persoane, de cele mai multe ori aceasta fiind mama.

Copilul trebuie obişnuit cu amânarea unor bucurii

Este sarcina educației să învețe copilul, ca pe parcursul dezvoltării sale, să se obișnuiască să suporte amânarea unor bucurii. Experiențele dureroase, ca de exemplu, decepțiile, despărțirile dar și răsfățul exagerat pot periclita serios drumul unui copil către independență.

Experimentarea în primii ani de viață a unor stări contradictorii, discontinuitatea, schimbarea abruptă a fazelor când unui copil i se acceptă și i se refuză ceva, înlocuirea frecventă a  persoanei semnificative din mediul său imediat, conduc la formarea unei imagini, potrivit căreia lumea interioară și cea exterioară vor fi receptate ca “bună” (satisfacție, siguranță, plăcere) și “rea” (mizerie, neputință, singurătate, deșertăciune).

Continuarea pe jurnalspiritual.eu

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.