Cimitirul Eternitatea din Bârlad – poveștile vii ale morților

Scriitori, doctori, politicieni, oameni de cultură despre care învățăm în cărțile de istorie sau în manualele de limba română s-au adunat la un loc, pentru a-și petrece veșnicia împreună.

Trecuți în lumea celor drepți, toți aceștia „locuiesc“ în morminte și sunt necunoscuți celor mai tineri dintre noi. Pe toți îi găsim, cu un pic de răbdare în cimitirul „Eternitatea” din Bârlad. Și dacă în aceste zile vă duceți să aprindeți o lumânare la rude și prieteni, oferiți-le și lor un pic de lumină. Măcar ca semn de prețuire pentru ce au făcut pentru Bârlad și România.

Vechi de 140 de ani

Cimitirul „Eternitatea” a fost înființat în 1875 de către Andrei V. Ionescu, fost primar de Bârlad. Din ordinul său, în partea de vest a orașului, ca urmare a creșterii populației şi a inundaţiilor repetate, a luat ființă cimitirul în zona de deal. S-au construit pentru început  o casă mortuară, o casă a servitorilor și o capelă care s-a dărâmat după cutremurul din 10 noiembrie 1840. În toamna lui 1841, Maria Antonescu și Veturia Goga, au pus bazele unei biserici pe locul celei prăbușite la cutremur, temelia actualei biserici din cimitir, cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

Personalităţi de seamă îşi dorm somnul de veci

În Cimitirul Eternitatea îşi dorm somnul de veci zeci de personalităţi care, de-a lungul timpului, şi-au pus amprenta pe istoria României dar şi pe evoluţia şi istoria comunităţii. În apropierea bisericii capelă sunt înmormântaţi părinţii domnitorului Alexandru Ioan Cuza înfăptuitorul Unirii Principatelor; Neculai Roşca Codreanu, cel care a contribuit la înfiinţarea Spitalului „Elena Beldiman“; Manolache Costache Epureanu, fost prim-ministru al României, şi fiica acestuia, principesa Elena Bibescu. De menţionat este Mauriciu Schaabner, fost nobil, şi Costachi Nanu, organizatorul primei şcoli primare din Bârlad (fost prefect al Tutovei şi preşedinte al Tribunalului din aceeaşi localitate).

Tot aici, în încercarea noastră de a vedea cât mai multe morminte și cui aparțin am găsit și locul de veci al unui primar, Neculai Constantin Budu(1852 – 1939),om politic al Bârladului de la sfârşitul sec. XIX, licență în Drept (Bucureşti 1873), Avocat;Magistrat (Fălticeni, Dorohoi, Botoşani);deputat al Partidului Conservator;Primar al oraşului Bârlad 1874, 1875, 1894; Judecător de Instrucţie 1907; Decorat cu Steaua şi Coroana României.

Alte personalităţi de importanţă locală şi nu numai merită să fie menţionate – poetul George Tutoveanu, sculptorul Marcel Guguianu şi dr. filantrop Constantin Teodorescu.
Toate aceste cripte le puteți admira în cimitirul bârlădean.

Cred că în graba noastră zilnică am putea „fura” câteva minute și să ne aplecăm să aprindem o lumânare sau să rupem buruienile care sunt „inamicul public” al acestor morminte.

Cristina Rădulescu

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.