Cine mai cultivă speranţa

Suntem dezamăgiţi de ce se întâmplă în jurul nostru.

Societatea este bolnavă, piramida valorică s-a răsturnat, inflaţia ne afectează viaţa de zi cu zi.

           Majoritatea şi-a pierdut speranţa că lucrurile se vor îndrepta. Asistă sau sunt parte la exodul dureros al românilor spre ţări mai dezvoltate din punct de vedere economic, şi nu numai.

            Nu îi alungă nimeni; necesitatea unui trai decent e cea care îi mână peste hotare. Vor să-şi crească copiii decent, să le ofere sprijinul material necesar, să nu-i împovăreze cu griji. Copiii au altă ocupaţie: îşi dezvoltă aripile învăţând, să-şi poată alege direcţia în care vor „zbura” în viaţă.

            Am ales o clasă de copii de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” şi i-am invitat să ne spună  cum şi-au ales drumul.

Iată ce au spus elevii:

Popa Maria Cătălina:

„Eu am ales acest profil deoarece mi s-a părut foarte avantajos pentru planurile mele de viitor. Încă din școala generală am știut că vreau să devin contabil, însă odată ajunsă la liceu, planul s-a schimbat. În urma parcurgerii modulului din clasa a IX-a, ”Calitatea produselor și serviciilor”, precum și cel de anul acesta ”Protecția consumatorului”, Sub îndrumarea doamnei profesor Paraschiv Liliana, am simțit o atracție către controlul și expertiza produselor alimentare. Astfel, am decis ca după finalizarea liceului să urmez o facultate cu acest profil, pentru că îmi doresc să devin inspector OPC.

În concluzie, acest profil poate facilita drumul spre o carieră generatoare de venituri majore.”

Ilaș Alexandra:

”Liceul! Pot spune că este etapa cea mai frumoasă dar și cea mai importantă din viața unui om. În decursul acestor ani ne maturizăm, învățăm cu adevărat ce înseamnă viața și legăm prietenii indestructibile alături de oameni minunați ce ne ajută să creem amintiri de neuitat.
Când îți alegi profilul pe care dorești să-l urmezi, există o varietate în acest sens, însă eu mi-am ales profilul economic, deoarece am considerat că mi se potrivește cel mai bine. Ce am constatat? Că este o lume total necunoscută mie de la care nu știam la ce să mă aștept. Sinceră să fiu, exact asta am căutat …. ceva nou, ceva ce nu studiasem până atunci și care-mi trezea interesul.

La acest profil nu înveți să numeri bani sau să împarți chitanțe, așa cum ar crede unii, ci pot spune că te pregătește pentru viață. Materiile pe care le parcurgem zilnic sunt captivante. De ce? Pentru că la niciun alt profil nu vei învăța să realizezi un CV, o scrisoare de intenție, un raport, o sesizare sau care sunt drepturile tale ca angajat ori angajator, cum să îți gestionezi veniturile, cum să îți înființezi o afacere profitabilă, dar cel mai important, cum să ajungi o persoană de succes în viață.”

Mitachi Emanuela:

”Am ales acest profil deoarece îmi place foarte mult și vreau ca după finalizarea liceului să mă perfecționez în acest domeniu cu ajutorul studiilor superioare pe care o să le urmez. Consider că acest domeniu îți oferă o posibilitate largă de perfecționare precum: contabilitate, management, administrație, bănci, învățământ, etc., în funcție de drumul pe care dorești să ți-l alegi.

La început nu știam ce materii o să studiez și îmi era teamă că vor fi prea dificile, însă nu a fost deloc așa. Deși studiez unele materii despre care nu știam nimic, constat că chiar dacă sunt noi pentru mine, prin studiu permanent și atenție sporită se dovedesc a fi ușoare. Alte materii conțin și informații pe care le știu din cultură generală și pare atât de simplu încât le înțeleg din clasă. Astfel, am posibilitatea ca la materiile pe care le îndrăgesc cel mai mult să merg la concursuri și să obțin premii importante.

Recomand tuturor acest profil indiferent dacă știu de pe acum sau nu că vor să se afirme în domeniu, pentru că aici înveți multe lucruri utile în viață.”

Dumitrache Oana:

”Eu consider că acest profil are cele mai multe avantaje precum: calificarea în domeniul economic dată de certificatul pe care îl obținem la finalizarea liceului după susținerea atestatului, posibilitatea de a ne orienta către o serie de specializări specifice acestui domeniu atunci când dorim să urmăm o facultate. Consider că o facultate în domeniu este avantajoasă pentru cei care finalizează liceul cu studii economice deoarece o parte din informațiile pe care le vor studia acolo sunt bazate pe modulele de specialitate studiate în liceu. Desigur, în acest domeniu studiem module de specialitate încă din clasa a IX-a, dar din clasa a XI-a accentul se pune pe un număr mai mare de module de specialitate care ne ajută să înțelegem, să aprofundăm și să cunoaștem mai bine domeniul.

Așadar, consider că acest profil este cel mai potrivit și pentru cei ce vor să obțină un job după finalizarea liceului, dar și pentru cei ce vor să devină studenți, masteranzi sau doctoranzi în domeniu.”

Paraschiv  Liliana ( doamna dirigintă)

”Spre deosebire de celelalte profile, profilul economic deschide multe orizonturi, acesta oferind multe posibilități de angajare, chiar și fără studii superioare, prin intermediul certificatului de ”Tehnician în activități economice”, obținut în urma susținerii atestatului, la finalul clasei a XII-a. Acesta este unul dintre avantajele ce le oferă acest profil.” spune Popa Maria.

De asemenea, practica la agentul economic este un element care diferențiază profilul economic de celelalte profile și are rolul de a-i ajuta pe elevi să cunoască și să învețe munca de birou, precum postul de secretar, bancher sau contabil. Aceste posturi necesită și studii superioare în domeniu, însă acestea vor fi facilitate de cei patru ani de liceu, deoarece informațiile de bază studiate atunci, vor fi aprofundate în facultate.”

Declarațiile acestea au întărit convingerea că  avem şi tineri care se gândesc la viitor şi că vom avea parte de oameni valoroşi din rândurile lor.

Ne încurajează să facem tot ce se poate ca să le asigurăm un început de drum favorabil.

Seriozitatea acestor adolescenţi ne dă speranţa că România mai are o şansă.

Iulia Chiper

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.