Comoara ascunsă din mijlocul pădurii-stejarii de poveste ai județului Vaslui

Dacă cineva ar mediatiza frumusețile turistice ale județului Vaslui această zonă ar fi cunoscută la adevărata ei valoare.

La câțiva kilometri de municipiul Bârlad, se află doi stejari care atrag privirile curioșilor prin măreția lor. Unul este situat în rezervația naturală de la Bădeana și în trunchiul său există sculptate lăcașuri care adăpostesc icoane.

Cel de al doilea se găsește la Corlățești, în comuna Bogdănești. Legenda spune că acesta a fost plantat chiar de Ștefan cel Mare.

Povestea stejarului de Corlățești am găsit-o în cartea scrisă de către Gheorghe Bogza- “Stejarii Măriei Sale Ștefan Vodă cel Sfânt”. Scriitorul povestește că “pe malul drept al râului Horoiata din comuna Bogdănești se află stejarul multisecular din Corlățești.

Legenda leagă existența acestui stejar de numele voievodului Ștefan cel Mare, devenind astfel simbol al acestor locuri și mândria sătenilor. Acest copac a fost pus în relație cu luptele și viața lui Ștefan cel Mare, considerat încă din timpul vieții un sfânt, datorită apărării creștinismului în timpul invaziilor musulmane și canonizat de biserică în zilele noastre.
Legendele locale spun că după bătălia de la Vaslui, cea mai categorică victorie a noastră în luptele cu turcii, Ștefan cel Mare s-a odihnit cu oștile sale la umbra acestui măreț stejar.
Desigur nu s-au păstrat documente istorice care să descrie evenimentul, însă cercetările folcloriștilor au demonstrat că fiecare legendă populară conține un sâmbure de adevăr. Dar și mai important decât adevărul istoric este faptul că în mentalul românilor din zonă există această convingere, o nouă dovada a admirației și prețuirii pentru Ștefan cel Mare și a atașamentului pentru trecutul măreț.

În amintirea voievodului și în semn de respect față de acesta, la umbra arborelui care străjuiește valea Horăieștilor , în fiecare an începând cu anul 2000, în ziua de 29 August se organizează festivalul „La Stejarul lui Ștefan cel Mare și Sfânt”. Prin această manifestare, sătenii încearcă să păstreze vii tradițiile și istoria acestor locuri.

Stejarul cu icoane din rezervația Bădeana-un mister neelucidat
Rezervaţia Bădeana se află la numai câţiva kilometri de Bârlad spre Tecuci, în apropierea satului cu acelaşi nume, în comuna Tutova, la distanţă de aproximativ 850 de metri de DE 581, la altitudine ce variată între 100 şi 130 metri. Nu există indicatoare şi pentru a ajunge la locul dorit trebuie să-i întrebaţi pe săteni. Efortul fizic va fi recompensat cu priveliștea care vi se va dezvălui în fața ochilor.
Un stejar secular aflat la marginea pădurii, hotarul ce delimitează satele Bădeana, Iveşti şi Pogoneşti-arborele poate fi cuprins cu braţele a patru-cinci oameni adulţi.

Localnicii spun că arborele are puteri miraculoase, emană o energie aparte pe care o mai poţi simţi doar în anumite lăcaşuri de cult. Sătenii cred că stejarul are peste 500 de ani şi e singurul exemplar rămas din vremea răzeşilor lui Ştefan cel Mare.

În scoarţa stejarului, la 1.5 m de sol, au fost săpate patru casete cu dimensiunea de 30/30 cm. În interiorul acestora au fost pictate icoane.

Potrivit legendei, de veacuri, oamenii care mergeau la munca ogoarelor se adăposteau sub stejar când se stârnea furtuna, aprindeau lumânări şi se rugau să fie păziţi de urgia naturii. Bădeana este singurul sat din zonă care a fost protejat de inundaţii şi ploi cu gheaţă, lucru pus pe seama puterii miraculoase a stejarului.

 

Cristina Rădulescu

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.