Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
(FOTO) Creatorul Olimpiadei de Astronomie, bârlădeanul Ioan Adam va fi prezent la Piatra Neamț
În acest an, la Piatra Neamţ se desfăşoară ediţia a XXIV-a a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie.
Începuturile participării României la acest eveniment internaţional deosebit au fost dificile din cauza lipsei de cunoaştere din partea ministerului de resort a problematicii privind disciplina Astronomie.
Un dascăl devotat profesiei până în măduva oaselor a reuşit să doboare în România bariere care păreau de netrecut.
Ioan Adam profesor de fizică la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu“ din Bârlad, este cel datorită căruia în România se organizează din 2001 olimpiada de astronomie, materie care nu se predă în şcoli.
Profesorul Ioan Adam a bătut la uşile celor care aveau puterea de decizie, a insistat, s-a zbătut pentru elevii săi.
Are meritul de a fi impus copiii geniali ai ţării în rândul elitelor modiale, fiind el însuşi formatorul câtorva dintre ei.
“După organizarea Olimpiadei Naţionale de Astronomie la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu“ Bârlad în aprilie 2003 (olimpiadă recunoscută oficial; cea desfăşurată în 2001 la Bacău, fiind considerată semi-oficială), moment care a deschis posibilitatea afirmării elevilor din România pasionaţi de studiul ştiinţei viitorului – Astronomia şi trecerea acestei discipline cu un puternic caracter formativ şi educativ în rândul celor care s-au afirmat de-a lungul timpului din punct de vedere interdisciplinar (fizica, matematica, chimia, geografia, biologia etc.), am intervenit în calitate de membru al Comitetului pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie la nivelul MECT pentru asigurarea condiţiilor de participare în premieră a României la etapa internaţională: ediţia a VIII-a organizată de Suedia şi am purtat corespondenţă cu academicianul Michael Gavrilov (Rusia), Preşedintele Comisiei de Organizare a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie. Deoarece nu s-a acţionat corespunzător pentru asigurarea participării la Olimpiada Internaţională de Astronomie, a fost nevoie să solicităm sprijin din partea Guvernului României. Cu o săptămână înainte de plecarea la OIA, în urma memoriului pe care l-am trimis Primului-Ministru Adrian Năstase, situaţia a fost deblocată. România a fost reprezentată la OIA 2003, organizată la Stockholm, în conformitate cu Regulamentul OIA, de un lot restrâns format din 3 elevi (1 elev la categoria seniori şi 2 elevi la categoria juniori): George-Robert Butunoi, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, Nicu-David Şerban, Școala Nr. 8 Bârlad (pregătiţi de prof. Ioan Adam în cadrul Asociaţiei Astronomice „Sirius” şi Centrului de Excelenţă pentru Astronomie de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”) şi Alexandru Drăguşanul, Palatul Copiilor Suceava (pregătit de prof. Victor Şutac). Am însoţit lotul olimpic care a reprezentat România la această competiţie, având dezavantajul necunoaşterii tipurilor de subiecte şi lipsei de experienţă. Elevul George-Robert Butunoi, categoria seniori, a primit o distincţie care evidenţia cel mai bun rezultat dintre noii participanţi la OIA. În preziua plecării la Stockholm, am primit ajutor pentru cazare şi asigurarea unor condiţii de participare la OIA din partea doamnei prof. Erika Lucia Suhay – consilier UAIA şi dr. Magda Stavinschi – director al Institutului Astronomic al Academiei, precum şi domnului dr. Harald Alexandrescu – directorul Observatorului „Amiral Vasile Urseanu” pentru activitatea de pregătire a olimpicilor” a declarat profesorul Ioan Adam.
Demersul început în anul 2000 la Bârlad în cadrul Simpozionului Naţional „Educaţia şi Astronomia în mileniul III” privind participarea României la Olimpiada Internaţională de Astronomie, a fost coordonat de un Comitet pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie din care au făcut parte prof. Ieronim Mihăilă, prof. Erika Lucia Suhay, prof. Ioan Adam şi prof. Victor Şutac.
“Sunt onorat de nominalizarea în Comisia centrală de evaluare a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie de la Piatra Neamţ din perioada 20-27 octombrie 2019, eveniment la care vor participa peste 150 de concurenţi din 21 de ţări. Mult succes tuturor participanţilor!” le-a transmis dascălul bârlădean. Pepiniera de genii a profesorului Adam
– George-Robert Butunoi a obţinut premiul special la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Suedia, în 2003 (momentan lucrează în domeniul turismului).
– Nicu-David Şerban a luat medalia de argint OIA din Ucraina, în 2004 (acum face inginerie spaţială).
– Georgian-Alin Melinte – nepremiat (biofizician SUA);
– Alexandru-Ştefan Tofan are în palmares o medalie de bronz OIA Ucraina, 2007 (medic).
– Nicu-David Şerban – medalie de argint OIA Thailanda, 2007 (inginerie spaţială);
– Vlad-Dumitru Mărgărint a luat o medalie de argint la Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică dn Iran, 2009, şi una de bronz, în China, 2010 (doctorand în matematică la Oxford).
Cristina Rădulescu
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.