Toate faptele oamenilor creează consecințe; la fel şi vorbele.

Primăria Municipiului Bârlad şi Consiliul Local, Centrul “Mihai Eminescu”, Bârlad şi Societatea de Studii Clasice din România, filiala Iaşi, vor iniția o analiză a operei ciceroniene “Philippicae”.

Este un eveniment magnific pentru timpurile noastre având ȋn vedere că studierea clasicilor latini este aproape dispărută din “meniul” culturii contemporane.

Chiar dacă vorbim de o personalitate trecută ȋn neființă acum peste 2000 de ani, modul acestuia de gândire, arta oratorică şi abilitățile sale retorice se ȋnmănunchează ȋn opere literare demne de topurile literaturii universale. Mentalități şi orgolii, uneltiri şi cancanuri, pasiuni şi răzbunări atât de vechi, la o analiză mai atentă devin trăsăturile caracteristice ale societății contemporane.

Aşadar, ar trebui să fim mult mai atenți la ce s-a petrecut ȋn antichitate pentru a ne feri să repetăm greşelile ȋn prezent.

Pentru a participa avizați la o sesiune de comunicări de asemenea anvergură, vom face un breviar al mentalului, politicului şi faptelor petrecute. Astfel, toți vom avea o idee despre ce este vorba ȋn acest discurs, ȋn ce scop a fost rostit şi ce urmări a avut.

                                               Pe scurt:

Marcus Tullius Cicero a fost un avocat, orator, filosof şi om politic ȋn Roma antică născut ȋn anul 106 şi asasinat ȋn 43 a.Chr. A avut convingeri socio-politice diferite față de Caius Iulius Caesar, cel mai important personaj din vremea Romei republicane. Chiar dacă erau adversari politici, Caesar l-a apreciat foarte mult pe Cicero, nedorindu-i moartea. Reciproca, ȋnsă a fost valabilă. După asasinarea lui Caesar ȋn Senatul Roman, la Idele  lui martie 44 a.Chr.  (15 martie), ȋntr-o scrisoare trimisă unui complotator la moartea lui Caesar, Cicero şi-a exprimat regretul de a nu fi fost de față la complot.

Dispariția lui Caesar de pe scena politică romană, lasă ȋn urmă o republică măcinată de anarhie unde fiecare caută să pună mâna pe putere sau pe funcții care să le ofere putere şi averi. Acum, un alt personaj potent politic apare la Roma: Marcus Antonius. Acesta ȋşi ȋnsuşeşte testamentul politic al lui Caesar şi acaparează puterea la Roma. Tot acum soseşte ȋn capitală Octavianus, nepotul lui Caesar, care era moştenitorul puterii prin testament. Cicero a trecut de partea tânărului Octavian, care avea numai 18 ani pe atunci, crezând că va fi foarte simplu să ȋl ȋntoarcă pe acesta ȋmpotriva lui Marcus Antonius. Ȋnsă, abil, Octavian a făcut o alianță cu Antonius şi cu Lepidus, numită al doilea triumvirat. Triumvirii şi-au ȋmpărțit domeniile de influență ȋntre ei şi au creat liste negre cu adversarii lor politici care urmau să fie eliminați. Pe o astfel de listă se afla şi Cicero din cauza incisivității discursurilor pe care le-a rostit ȋn Senat şi ȋn Forul Roman ȋmpotriva lui Antonius.

Discursurile, 14 la număr, se grupează sub titlul “Philippicae” calchiat după denumirea discursurilor oratorului grec Demosthene rostit ȋmpotriva lui Phillip al Macedoniei.

Această piesă oratorică de excepție a fost, de fapt, condamnarea la moarte a lui Cicero. După ce a fost prins şi omorât de vânătorii de recompense, capul şi mâna dreaptă a oratorului au fost despărțite de leş, aduse şi expuse la Roma în aceeaşi tribună publică de unde oratorul îşi lansase iniţial discursurile ofensatoare. Acest act se dorea să fie o amintire macabră a faptului că acela era capul care gândise şi vorbise şi mâna care scrisese împotriva lui Marcus Antonius. Fulvia, soţia lui Antonius, i-a înfipt în limbă un ac de păr, o pedeapsă ȋn plus pentru efervescența discursurilor ȋmpotriva soțului ei.

            “Cum mor mişeii, dacă mor cei buni aşa?” ar fi spus Coşbuc.

Dacă am reuşit să vă trezesc interesul pentru polemici politice sau pentru a afla mai multe despre evenimentele de demult apuse, sunteți invitați să luați parte la această discuție publică ce va avea loc duminică, 31 martie, la Centrul “Mihai Eminescu”, Bârlad, ȋncepând cu orele 11.30.  Accesul este liber!

 

Iulia Chiper

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.