Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

“Stalin cu fustă” a fost supranumită Hana Robinsohn, cunoscută românilor drept Ana Pauker.

Numele Hana Robinsohn nu este cunoscut multor români. Evreică, născută la Codăeşti în judeţul Vaslui, ajunge în Franţa unde se căsătoreşte cu Marcel, preluând şi numele de familie al soţului. Astfel devine Ana Pauker.

Acest nume e cunoscut multora şi nu pentru binele ce l-a făcut cea care l-a purtat. Viaţa ei a fost una extrem de tumultoasă cu suişuri şi coborâşuri, cu promovări şi executări de pedepse cu închisoarea, peste care a trecut fără să pregete niciodată că toate relele vieţii ei au fost din cauza convingerilor sale stalinist-comuniste.

Personaj malefic în Istoria Românilor, Ana Pauker a fost unul din cei mai înverșunați promotori ai comunismului de tip stalinist în România și, de aceea, s-a aflat în grațiile Moscovei. Se adaugă faptul că era adepta sinceră a internaționalismului proletar, așadar, propagatoare a revoluției mondiale. Tipul perfect de instrument al URSS în politica sa externă. Ana Pauker figura printre cei mai importanți spioni cominterniști din România, în anii celui de-al doilea război mondial.

Era atât de temută în popor încât circula şi o zicală: ” Ana, Luca, Teo, Dej – bagă spaima în burgheji”. A avut şi un nume conspirativ: “Grigoraş Maria”. A fost cea care a susţinut fervent procesul de impunere în România a comunismului prin crimă și teroare. În plan extern, România a devenit un stat satelit al Uniunii Sovietice și a rupt sau răcit relațiile diplomatice cu statele din vestul Europei. În anul 1948 România a denunțat unilateral Concordatul din 1927, primul pas care a deschis drumul spre persecuția Bisericii Catolice din România.

Principesa Ileana a României o carcateriza pe Pauker ca fiind un “boa constrictor care abia fusese hrănit, așa că nu te mănâncă pe loc! Greoaie și trândavă cum era, avea tot ce este respingător, dar totodată fascinant la un șarpe. Puteam să îmi imaginez cu ușurință, doar privind-o că își denunțase propriul soț, care fusese, ca urmare, împușcat; iar întâlnirile mele ulterioare cu ea mi-au demonstrat strălucirea rece și dezumanizantă datorită căreia ajunsese la puternica poziție pe care o ocupa acum”.

Totodată, portretul fizic conturat de Principesa Ileana a României o găsea “corpolentă, cu un păr cărunt, scurt și în dezordine, cu ochi albaștri tăioși privind pe sub sprâncenele joase și cu un zâmbet fascinant, nealterat de faptul că buza de sus se răsfrângea peste cea de jos”.

Înţelegem că nu era nici măcar o apariţie plăcută vederii!

În final a fost exclusă din Partidul Comunist Român de Gheorghe Gheorghiu-Dej, mai târziu murind de cancer la sân. Soţul său fusese executat, mult înainte, din ordinul lui Iosif Vissarionovici Stalin.

Unde sunt meritele pentru care am putea să o elogiem pe Ana Pauker într-un simpozion dedicat femeilor celebre din România? Asta a încercat să facă Muzeul Judeţean Vaslui! A încercat să ne convingă  că Ana Pauker merită să apară în acelaşi colaj fotografic cu Regina Maria, Ana Aslan, Smaranda Brăescu, Ecaterina Teodoroiu şi alte nume cu care românii se mândresc.

A fost oare numai o tatonare a vigilenţei şi toleranţei românilor? O timidă încercare de a concilia trecutul cu opinia publică?

Nu putem şti sigur, dar acesta poate fi un început “bun” pentru a sărbători lângă Aurel Vlaicu, Traian  Vuia, Ştefan cel Mare, Grigore Moisil, Nicolae Constantin Paulescu, Gheorghe Leonida pe Gheorghe Gheorghiu-Dej, pe Nicolae Ceauşescu sau pe Emil Bodnăraș, comunişti până în prăselele sufletelor lor.

După reacţiile critice apărute online, managerul organizatorului a “dres busuiocul” declarând că, de fapt, trebuia să apară fotografia Ştefaniei Mărăcineanu  dar s-au încurcat fotografiile.

Ce bine că mai există oameni cu verticalitate, profesori de istorie şi memoria pentru a ne mai deschide ochii din când în când!

Poate să mai spună cineva că educaţia nu ajută?

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.