Tot felul de zvonuri, tot felul de bârfe, nu ştii ce să mai crezi!

          “Jurnalul de Bârlad” a mers să vadă care este realitatea şi să v-o prezinte. Încă de la intrare am fost plăcut surprinsă de căldura îmbinată cu seriozitatea. Căldura emanată de produsele artistice ale elevilor expuse în tot liceul, seriozitatea lor, surprinşi în procesul creaţiei mi-a demontat de la bun început imaginea negativă inoculată de comunitatea bârlădeană. Cu toţii am auzit “mituri” legate de elevii acestui liceu: o adunătură. Foarte adevărat! Elevii liceului sunt, într-adevăr, o adunătură de copii talentaţi şi serioşi. Nu denaturez cu nimic! Este pura realitate! Am stat în mijlocul lor două ore, încercând să detectez orice aspect negativ, în exprimare, în comportament, în vestimentaţie chiar. Nimic! Din aceste puncte de vedere sunt ca orice alţi elevi de la oricare alt liceu. Însă au ceva diferit: talent cu carul!

Am nimerit în atelierele de pictură-grafică şi sculptură unde lucrau cei de la clasa a XI- AP (arte plastice). Împărţiţi în două grupe, în două ateliere diferite, monitorizaţi de doi profesori, elevii erau în plin proces de creaţie. Piciu Eduard şi Pascu Sebastian, profesorii acestei clase, urmăreau atent activitatea elevilor. Au avut amabilitatea să-mi explice care este misiunea profilului de arte plastice. Iată câteva din multele informaţii pe care le-am primit: în domeniul artistic drumul către performanţă este lung şi anevoios, puţini reuşind să-l parcurgă până la capăt. Succesul misiunii se oglindeşte în numărul de artişti valoroşi cu lucrări autentice dat comunităţii. Profilul fiind unul vizual, las imaginile să vorbească.

Un alt profil care mi-a atras atenţia a fost profilul pedagogic care pregăteşte viitorii învăţători, educatori şi instructori de educaţie extra-şcolară.  Marinescu Daniela, profesoară de psihologie, este chezaş performanţelor elevilor în acest profil. Domnia sa îi pregăteşte pentru olimpiadele de Pedagogie-Psihologie şi Animatori. S-au calificat 7 elevi la etapa naţională a Olimpiadei de  Pedagogie-Psihologie, care va avea loc anul acesta la începutul lunii mai la Timişoara. Olimpiada de Animatori, la care participă o echipă de elevi, include doua secţiuni de proiecte educaţionale: una de dezvoltare personală şi cealaltă de divertisment. Aceste proiecte sunt aplicate pe diverse grupuri ţintă de-a lungul semestrului şi apoi sunt prezentate la olimpiadă. Există şi o probă practică, un joc extras aleator in momentul participării pe care echipa trebuie să îl pregătească şi să îl desfăşoare în toate detaliile atunci şi acolo.

Cred că am pornit cu dreptul în distrugerea “mitului” fals care a întunecat imaginea Liceului Pedagogic “Ioan Popescu” din Bârlad şi sper să aveţi încredere să vă lăsaţi copiii să-şi urmeze vocaţia şi să-şi perfecţioneze talentele devenind elevii acestui liceu.

Oricum, la câte frumuseţi am găsit acolo, cu siguranţă pot încheia spunând: “Va urma!”.

 

Iulia Chiper

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.