Un copil îmbrăcat în uniformă- aceasta este prima impresie pe care o ai atunci când îl vezi, pentru prima dată pe doctorul Daniel Ungureanu. Dar percepția ți se schimbă la 180 de grade când îl vezi în acțiune. Un bun profesionist , un mare plus pentru cei care au beneficiat de ajutorul său și un câștig imens pentru Serviciul de Ambulanță Vaslui.

Din 2009 salvează vieți.

La doar 41 de ani, medicul Daniel Ungureanu, de la Serviciul Județean de Ambulanță Vaslui a acumulat experiență atât profesională cât și umană. A participat la sute de mii de intervenții iar cele mai frumoase ocupă un loc de cinste în inima doctorului.Specialitatea sa este medicina de familie, dar are atestat și în medicină de urgență.

„Deși specialitatea mea este medicina de familie, imediat după terminarea rezidențiatului am început să lucrez în domeniul urgenței. Era un domeniu nou pentru mine, un domeniu pe care l-am descoperit la SMURD Târgu Mureș, acolo unde am luat atestatul în medicina de urgență. Am cunoscut acolo oameni minunați care m-au făcut să fiu fascinat de această specialitate.

Este un domeniu în care dacă aplici tratamentul corespunzător sau dacă faci corect manevrele salvatoare de viață ai rezultate vizibile imediat. Nimic nu este mai plăcut decât atunci când reușești să repornești o inimă care s-a oprit sau atunci când auzi plânsetul unui nou-născut a cărui naștere ai asistat-o în ambulanță. Aceste motive m-au făcut să uit medicina de familie și să mă implic total în medicina de urgență.

Pe lângă activitatea din teren, în calitate de formator sunt implicat în programele de pregătire profesională desfășurate lunar la sediul Ambulanței  Vaslui, în cadrul cărora am pregătit colegii de serviciu pentru a fi mai buni în activitatea pe care o desfășoară zi de zi, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Astfel, echipajele noastre au ajuns la peste 25% cazuri resuscitate cu succes a stopurilor cardio-respiratorii, iar la concursurile naționale de profil au obținut opt medalii în ultimii șapte ani” declară medicul salvator Daniel Ungureanu pentru cei de la DSU.

În inima salvatorului, la loc de cinste stau și două întâmplări care deși par desprinse din filme, sunt reale. Este vorba de un pacient, victimă a agresiunii.

„L-am gasit în loc public, inconștient și cu plagă cu sângerare masivă la nivelul limbii.

Practic, hemoragia produsă inunda calea aeriană. Era în șoc hemoragic și nu putea respira. Ajutat de un echipaj extraordinar, am reușit să îl sedez, să îl intubez orotraheal și apoi să îi opresc hemoragia respectivă.

În tensiunea momentului, nu pot să vă spun câtă ușurare am simțit atunci când am reușit să îl ajut să respire.  M-am interesat ulterior și am aflat că după patru zile, acesta a fost externat perfect recuperat” relatează medicul pentru DSU.

Cea mai mare satisfacție? Zâmbetul unui prunc care se simte în siguranță.

„Am fost trimis într-o noapte la un caz cu un copil mic, în vârstă de doi ani, care nu putea respira, într-un sat, la 15 minute de Vaslui.

Am găsit acolo o mamă care fugea disperată pe stradă, în întâmpinarea ambulanței, ținându-și copilul în brațe într-o pătură. Era atât de speriată încât nu realizase că plecase de acasă  desculţǎ.

În patură era o fetiță frumoasă. Respira foarte greu, era cianotică și febrilă. Ajutat și de această dată de niște colegi exemplari, am inițiat manevrele și terapia corespunzătoare iar evoluția a fost cea dorită.

Când am ajuns la spital nu mai aveam în față un copil bolnav, ci unul vesel care zâmbea. Iar mama, care s-a întâlnit ulterior cu asistenta mea din acea seară, ne-a mulțumit. Dar zâmbetul copilului a fost cea mai mare mulțumire” a povestit doctorul Ungureanu pentru Departamentul de Situații de Urgență.

Doctorul vasluian este doar unul dintre salvatorii care în fiecare zi se luptă pentru viața pacienților. În marea echipă a Ambulanței Vaslui sunt zeci de angajați( medici, asistente și șoferi) care câștigă , de multe ori, lupta cu moartea. Lor trebuie să le mulțumim că sunt îngerii în uniforme care veghează ca noi să ne reîntoarcem în sânul familiei.

Vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți, oameni minunați!

Cristina Rădulescu

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.