Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
Evoluţia focarelor de pestă porcină africană la nivelul judeţului Vaslui şi măsuri impuse pentru prevenirea extinderii bolii
Evoluţia focarelor de pestă porcină Africană la nivelul judeţului Vaslui şi măsuri impuse pentru prevenirea extinderii bolii
Evoluţia focarelor de pestă porcină Africană la nivelul judeţului Vaslui şi măsuri impuse pentru prevenirea extinderii bolii
În contextul epidemiologic actual privind evoluţia pestei porcine africane, respectiv confirmarea focarelor de boală atât la graniţele României cât şi pe teritoriul naţional, începând cu data de 23.07.2019 au fost semnalate primele suspiciuni de boală şi în judeţul Vaslui.
Astfel în data de 23.07.2019 DSVSA Vaslui a fost notificată că a fost depistat un porc mistreţ mort în fondul de vânătoare Cârja. Au fost recoltate probe de la mistreţul găsit mort şi afluite către Laboratorul Sanitar Veterinar Iaşi şi Institutul Naţional de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, unde a fost confirmat diagnosticul de pestă porcină Africană.
În regim de urgenţă a fost întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor la nivelul Prefecturii judeţului Vaslui unde a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane de la nivelul judeţului Vaslui.
A fost dată decizia de instituire a doua filtre rutiere de dezinfecţie şi control al mijloacelor de transport, un filtru instalat în zona localităţii Cârja şi un filtru în zona localităţii Ranzesti.
Filtrele au fost constituite din personal al DSVSA Vaslui, reprezentanţi ai IPJ Vaslui şi personal din cadrul Primăriei Murgeni.
În perioada imediat următoare declarării cazului de pesta porcină Africană la mistreţ, au mai fost diagnosticate şi confirmate încă două cazuri pozitive la mistreţi şi 8 (opt) focare de pesta porcină Africană la porcii domestici din gospodăriile populaţiei.
A fost confirmată boala în 6 ( şase) curţi din localitatea Cârja, o curte din localitatea Murgeni şi o curte din localitatea Rânzeşti, comuna Fălciu.
Concomitent apariţiei bolii în localitatea Murgeni, Centrul Local de Combatere a Bolilor la nivelul Prefecturii judeţului Vaslui a decis înfiinţarea a 4 ( patru) filtre rutiere de dezinfecţie şi control al mijloacelor de transport.
Trei filtre la ieşirile din oraşul Murgeni şi un filtru în zona localităţii Bogdăneşti, comună Fălciu.
Având în vedere extinderea cazurilor de boală la nivelul localităţii Cârja ( 6 focare la porcul domestic şi 3 cazuri la mistreţ) pentru a preveni extinderea bolii, în data de 12.08.2019, în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor la nivelul Prefecturii judeţului Vaslui a fost luată decizia de ucidere a întregului efectiv de porcine din exploataţiile nonprofesionale de la nivelul localităţii Cârjă.
În data de 13.08.2019, în baza Deciziei emise de CLCB Vaslui, echipe formate din reprezentanţi ai DSVSA Vaslui, IPJ Vaslui şi Primăria Murgeni au efectuat uciderea unui număr de 55 porci din 12 curţi din localitatea Cârja.
Cetăţenii au înţeles necesitatea impunerii măsurii de ucidere preventive a porcinelor şi au colaborat cu reprezentanţii instituţiilor prezente în teritoriu.
Mulţumim pe această cale cetăţenilor pentru înţelegere şi colaborare şi le solicităm sprijinul în continuare.
Curţile unde au fost ucuise animalele au fost dezinfectate iar cadavrele animalelor ucise au fost dezinfectate şi îngropate intru-n loc special stabilit de către Primăria Murgeni.
DSVSA Vaslui a întreprins toate măsurile prevăzute de legislaţia sanitară veterinară cu privire la gestionarea focarelor de boală, precum şi măsuri de prevenire a extinderii bolii.
Pentru prevenirea apariţiei de noi focare de boală se menţin în continuare unele măsuri ce trebuiesc respectate de către crescatoarii de porcine:
-se menţin restricţiile privind introducerea pe teritoriul Uniunii Europene (inclusiv în ţara noastră) a produselor alimentare de origine animală provenite din ţări terţe.
– este interzisă funcţionarea târgurilor de animale, a glomerariilor de animale sau a organizării de expoziţii de animale, pentru toate speciile;
– în perioada următoare vor continua controalele comune DSVSA Vaslui – IPJ Vaslui, atât în târgurile de animale cât şi în zonele limitrofe târgurilor precum şi în trafic, pentru a se verifica dacă sunt respectate restricţiile sanitare veterinare privind circulaţia porcinelor.
Reamintim obligaţiile ce revin deţinătorilor de porcine respectiv:
– să cresca porcii în spaţii împrejmuite, în adăposturi închise, cu respectarea condiţiilor de igienă şi să evite accesul în zona de creştere a porcinelor cu hainele şi încălţămintea cu care au fost în locuri posibil contaminate;
– să solicite medicului veterinar din localitate, înregistrarea exploataţiilor de suine, identificarea şi înregistrarea animalelor existente permanent în exploataţie;
– să achiziţioneze porcine numai din exploataţii înregistrate sanitar veterinar, însoţite de documente corespunzatore;
– să respecte normele de bunăstare şi condiţiile de igienă în mijloacele de transport, pentru suinele în mişcare;
– să asigure furaje şi apa cu respectarea parametrilor de calitate şi să nu administreze în hrana porcilor deşeuri de abator sau resturi menajere nesterilizate.
Cristina Rădulescu
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.