Fosta Școala Nr. 2 are șansa de a renaște din propria degradare

O clădire încărcată de istorie va avea șansa să găzduiască opere de cultură. Consilierii locali bârlădeni trebuie să fie de acord cu proiectul inițiat de autoritatea locală care vizează transformarea fostei Școli Generale Nr-2 în ”Palatul Culturii”.

Fosta Școala Nr. 2 are șansa de a renaște din propria degradare
Fosta Școala Nr. 2 are șansa de a renaște din propria degradare

Instituția școlară a luat fiinţă la 1 aprilie 1886, sub numele de “Şcoala Primară de Băieţi nr. 6 Bârlad” şi funcţiona cu o singură clasă – clasa I – cu un efectiv de 66 elevi. Învăţătorul şi directorul acestei şcoli a fost Vasile I. Ştiubeiu. În următorii ani s-au înfiinţat şi celelalte clase.

În data de 1 octombrie 1892 – devine “Şcoala Primară de Fete nr. 5 Bârlad”, iar în 1912 – se construieşte clădirea de tip Spiru Haret în stil arhitectonic neoclasic, în care şcoala a funcţionat până în iulie 2007.

După reforma învăţământului din 1948, şcoala a funcţionat cu noi denumiri. În 1964 primeşte numele de “Şcoala cu clasele I-VIII nr. 2 Bârlad”, pe care îl păstrează până în 1992 când a primit numele marelui istoric şi arheolog Vasile Pârvan, fost elev în clasele primare.

O bijuterie arhitectonică lăsată de izbeliște, fosta clădire găzduiește acum oamenii străzii.

Acum are șansa de a i se reda vremurile de glorie în transformarea acestui imobil în “Palatul Culturii”.

Conform expunerii de motive, “schimbarea destinației din instituție de învățământ în instituție culturală este motivată de stilul arhitectural al clădirii. Astfel s-ar crea o repartizare judicioasă a instituțiilor de cultură la nivelul municipiului Bârlad, partea de sud fiind mai săracă în astfel de instituții.”

Rămâne de văzut dacă aleșii bârlădenilor,în ședința ordinară de joi 11 iulie vor fi de acord cu această propunere.

Cristina Rădulescu

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.