(FOTO) Oameni valoroși- Mihai Irimia, primul comisar de citare român . 
Mihai Irimia este primul comisar de citare român care face parte din Panelul World Rugby, a fost delegat în premieră la un meci EPCR, Rugby Calvisano vs Cardiff Blues din grupele European Rugby Challenge Cup.
Devenit primul comisar de citare român din Panelul World Rugby, structura ce aduna cei mai valoroși experti în anti-joc din lumea rugbystica, Mihai Irimia se află înaintea unei alte premiere pentru rugbyul românesc.
Acesta a fost delegat de catre EPCR, în calitate de comisar de citare într-una dintre cele mai puternice competiții intercluburi europene, în Challenge Cup, la meciul din Grupa 5, dintre Rugy Calvisano și Cardiff Blues ce a avut loc pe 16 noiembrie 2019 la Calvisano, pe Pata Stadium. Mihai s-a născut la Bârlad, pasiunea pentru rugby fiindu-i insuflată de către tatăl său,Mihai Irimia.
Ca junior a evoluat la clubul local, Rulmentul Bârlad, din școala generală până la finalul liceului, după care, odată cu venirea la București pentru continuarea studiilor, a evoluat un an de zile la echipa de seniori Griviței.
La îndrumarea lui Mircea Vatui și a lui Dudu Florian, a ales calea arbitrajului, în 2006 absolvind Școala de arbitri, unde i-a avut ca lectori pe Puiu Hustiu, Mircea Vătui și Dudu Florian.
Din acest moment a început și activitatea de arbitraj. În anul 2018, s-a organizat la București un curs internațional World Rugby pentru Comisari de Citare, lector fiind Steve Hinds – Managerul Comisarilor de Citare la nivel de World Rugby. La scurtă vreme dupa ce a absolvit acest curs, Mihai a primit invitația de a face parte din Panelul de Elita World Rugby al Comisarilor de Citare, fiind primul Comisar de Citare roman din această prestigioasă echipă. Prima delegare în calitate de Comisar de Citare a primit-o anul trecut în decembrie, la Turneul Internațional de rugby 7’S, de la Dubai, din circuitul de elită al HSBC Rugby 7’s, unde a beneficiat de îndrumarea lui Steve Hinds și a altor profesioniști din zona disciplinară.
Au urmat alte doua delegări, în acest an, una pentru meciul de pregătire pentru Cupa Mondială, dintre Georgia și Scoția, de la Tbilisi, iar cealaltă la turneul amical de rugby Oktoberfest Rugby 7’s, organizat de către Germania, la Munchen. „Povestea legată de partea de citare a început oarecum neașteptat pentru mine, când mi s-a propus să particip la cursul de acreditare a comisarilor de citare, organizat de World Rugby la Bucuresti, în 2018, de către Vali Toma – Președintele Comisiei de Disciplină a FRR si de către Constantin Bonea – Președintele Comisiei de Citare a FRR.Dacă nu aș fi beneficiat de încrederea și suportul lor, probabil nu m-aș fi îndreptat niciodată spre zona de citare. Nu aș putea să nu-i menționez aici și pe domnii Viorel Popescu și George Bărgăunaș, care m-au indrumat cu multa generozitate în procesul de înțelegere a legilor jocului, dar și a „fenomenului rugby”, în general, de-a lungul anilor. Este o mare onoare pentru mine să fiu primul comisar de citare roman, delegat de către World Rugby și EPCR la competiții și meciuri de o asemenea anvergură și îmi doresc ca prestațiile mele să fie cel puțin la nivelul încrederii acordate de către FRR si World Rugby. Pentru mine, această oportunitate oferită reprezintă încă o dovadă a faptului că munca, pasiunea, ambiția și integritatea cu care am tratat această activitate și acest sport, în diversele ipostaze în care am interacționat cu el (jucător, arbitru, comisar de citare), sunt recunoscute și recompensate, la momentul oportun”, a declarat Mihai Irimia.
Comisarul de Citare este un oficial independent, delegat de către organizatorul competiției pentru a participa la meciurile de rugby, cu îndatoriri de identificare și raportare ulterioară către organizator, a actelor de anti-joc comise de către jucători și care nu au fost sancționate corespunzător de către brigada de arbitri, pe parcursul partidei.
Cristina Rădulescu
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.