(Foto) Prichindeii bârlădeni au fost implicați într-un proiect tipic românesc
Sărbătorile de iarnă la români, o îmbinare a tradiţiilor, datinilor şi obiceiurilor – unele venite din perioada precreştină – încep cu Sfântul Andrei şi se încheie cu Sfântul Ion.
Atelierul de lucru din incinta Muzeului “V. Pârvan” (sediul din str. Republicii nr. 235) s-a desfăşurat sub semnul tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă.
Pe parcursul a 3 ore, participanții (de la Școala gimnazială nr. 1 din Perieni, Clubul elevilor “Spiru Haret”, Școlile gimnaziale “George Tutoveanu”, “Manolache Costache Epureanu” și “Iorgu Radu” din Bârlad) s-au aflat sub îndrumarea domnului Dan Horgan – artist popular, care a făcut mai plăcută asimilarea de către participanți a elementelor de teorie și practică legate de confecționarea măștilor și păpușilor.
“Le mulțumim din inimă domnului Dan Horgan, doamnelor profesoare Adriana Mocanu, Mihaela Stoian și Cristina Tudose, dar și copiilor: Ștefan Postolache, Andra Hîrnu, Maria Mircea, Andrei Tătaru, Iulian Murgeanu, Iulian Dumitran, Maria Ilie, Maria Pălici, Rihana Nechifor, Maia Mocanu, Alesya Florea, Ana Maria Gherman, Teodora Soroceanu, Ștefania Moise, Teodora Spânache, Bianca Pintilie, Alexia Alexandru, Vlad Stoian, Ioana Pricop”, a declarat Alina Butnaru, muzeograful de la care a început această frumoasă colaborare.
Începând cu luna ianuarie a anului 2018, muzeul bârlădean propune un gen de activităţi interactive, din sfera pedagogiei muzeale, denumite ateliere de lucru. Acestea se adresează atât celor mici, cât şi celor mari, având drept scop dezvoltarea abilităţilor şi dobândirea de noi informaţii, familiarizarea cu spaţiul muzeal şi, desigur, petrecerea timpului liber într-un mod cât mai plăcut. ​Fiecare dintre cele patru ateliere de lucru – Tehnica tradiţională a încondeierii ouălor, Personaje din lumea poveştilor, Cu faţa spre istorie, Scrie creativ. Fabrica de poveşti – se desfăşoară pe tot parcursul anului (repetitiv), cu programare prealabilă, sub îndrumarea meşterului popular şi profesor Dan Horgan, artist plastic şi profesor Valentin Stoian, profesor Marcel Proca şi muzeograf Alina Butnaru, în funcţie de specificul atelierului de lucru.
Materialele cu care se lucrează sunt puse la dispoziţia participanţilor de către instituţia culturală, iar lucrarea obţinută în cadrul atelierului este luată acasă (aşa cum se întâmplă la atelierul de lucru Tehnica încondeierii ouălor) sau rămâne la muzeu în vederea realizării unor expoziţii (atelierele de lucru Personaje din lumea poveştilor, Cu faţa spre istorie) ori a unei cărţi în format online (atelierul de lucru Scrie creativ. Fabrica de poveşti).
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.