Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

 

Există locuri pe pământ de a căror existență ştim dar despre care nu ne place să vorbim. Sunt suspendate ȋntre realitate şi coşmar pentru conştiința multora dintre noi.

Un astfel de loc este “Spitalul de Psihiatrie” Murgeni. Ȋn mintea celor care sunt internați acolo este tot timpul ceață şi noapte; asta este starea lor permanentă; aşa trăiesc; sunt irecuperabili.

Ei sunt ȋngrijiți de cadre medicale specializate care le asigură statutul de ființă umană, cât mai aproape de normal. De la conducerea spitalului până  la infirmiere şi paznici, toți fac echipă ca viața acestor oameni să fie mai uşoară.

Actuala conducere a spitalului – juristul Ionel Carp şi precedenta- doctor Lilica Oțel au ȋnțeles necesitatea dezvoltării segmentului de terapie ocupațională şi au susținut mereu acțiunile ȋntreprinse ȋn acest sens. Aceştia s-au implicat efectiv ȋn activități, ȋncurajând pacienții să fie activi, aprobând fondurile necesare organizării şi desfăşurării activităților.

Dacă până ȋn anul 2007 Spitalul de Psihiatrie Murgeni părea un “tărâm al torturii”, un “spital negru” din cauza tratamentelor aplicate, acum pacienții cu boli psihice sunt tratați omeneşte, aşa cum este şi firesc.

   Psihiatria este foarte delicată, undeva la granița dintre spital şi penitenciar.

Unul dintre angajații spitalului, asistentul social Sergiu Stratulat ne-a atras atenția ȋn mod special prin felul ȋn care ȋnțelege să-şi facă meseria. Pentru el bolnavii sunt oameni, ȋnainte de toate. El este ȋngerul lor bun. Un om ȋntre umbre, Sergiu se străduie să le facă viața cât mai bună. Ȋncearcă din răsputeri să le aducă soare şi chiar reuşeşte, lucru recunoscut la nivel național prin obținerea Premiului de Excelență ȋn Asistență Socială ȋn Domeniul Sănătății, ȋn 2014.

                   Spitalul a devenit o mică stațiune pentru bolnavi.

Dacă iarna activitatea este mai mult interioară, vara,  majoritatea activităților de terapie se desfăşoară ȋn aer liber. Astfel, cam de trei ori pe lună se organizează concursuri sportive adaptate, care să nu rănească pacienții.

Dintre cei aproximativ 120 de bolnavi, doar jumătate participă la activități;  cei care nu participă sunt bătrâni sau starea de sănătate fizică nu le permite.

Bolnavii au parte de aniversări, de ieşiri la film, de mers la slujba de duminică la biserică.

Sergiu Stratulat le-a deschis dosarele să afle cât mai multe despre ei. Unii au fost medici, alții profesori, alții oameni cu familii sau copii normali. Majoritatea au avut pasiuni şi talente pe care Sergiu le-a reȋnviat ȋn conştiința lor. Sunt bolnavi care ştiu să cânte la pian sau vioară, sunt care pictează frumos, scriu poezii, cântă sau recită.

                                     Corul TERAPSI

Aşa că Sergiu şi-a propus să ȋi ȋntoarcă ȋn vremurile ȋn care viața avea sens pentru ei şi a format ansamblul vocal-instrumental TERAPSI: ”Corul TERAPSI, format din pacienți ai secției Psihiatrie din cadrul Spitalului de Psihiatrie Murgeni, Vaslui, emoționează mereu cu interpretarea inedită a cântecelor din repertoriu. Cu vârsta ȋntre 25 şi 65 de  ani, ȋntr-o stare de sănătate  nu prea bună, dependenți de medicamente speciale, bolnavii reuşesc să aducă lacrimi de emoție ȋn ochii spectatorilor.”

https://www.facebook.com/timeline/app/collection/item/curation/togglemenu/pages/?collection_token=1449042716%3A586254444758776%3A90&object_id=419654084714895&action_type=add&mechanism=toggle_button&surface=owned_page

 

Acest cor s-a ȋnființat în decembrie 2011 şi este cunoscut pentru numeroasele apariții publice ȋn bisericile locale şi la unele evenimente culturale.

Asistentul social Sergiu Stratulat lansează rugămintea către toți cei care mai au loc ȋn suflet pentru o faptă bună şi au prin casă lucruri care nu le mai sunt de trebuință să le doneze acestor oameni nedreptățiți de soartă. Un calculator, o carte, caiete, pixuri sau creioane colorate, o pereche de ȋncălțări sau o haină care nu-şi găseşte locul, toate acestea ar fi binevenite pentru bolnavii de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni. Pentru a putea lua legătura cu Spitalul de Psihiatrie Murgeni aveți la dispoziție numerele de telefon: 0767 889922 sau 0235 426088. Persoană de contact: Sergiu Stratulat.

Noi l-am numit PLUGUSOR MOLDOVENESC dar este o prelucrare a unui Plugusor apartinand grupului de baieti "Calutii" din jud.Galati. Speram sa va placa varianta noastra.Inregistrarea face parte din Concertul de colinde de la Manastirea Sf.Ilie Floresti.

Publicată de TeraPSI pe Marţi, 1 ianuarie 2019

Gânduri bune pentru voi, oameni buni!

Iulia Chiper

 

 

 

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.