Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Zilele acestea vedeta de la Muzeul „Antipa” a fost  scheletul celui mai mare mamifer care a trăit vreodată pe Pământ: Deinotherium Gigantissimum.

Bestia avea o înălţime de peste patru metri şi se hrănea cu aproximativ 400 de kilograme de plante, pe zi. A dispărut în urmă cu două milioane de ani. Dar nu de tot. Scheletul unui asemenea exemplar a fost descoperit în 1894, chiar pe teritoriul ţării noastre.

Geologul şi paleontologul roman Gregoriu Ştefănescu l-a găsit în apropiere de comuna Mânzați, judeţul Vaslui.

Numele provine din limba greacă și înseamnă animalul (therion) îngrozitor (deinos). A apărut în Africa în Miocenul mijlociu, răspândindu-se în Asia și Europa, și a dispărut în Pleistocenul timpuriu. Înălțimea sa varia între 3,5 și 5 m și, spre deosebire de elefant, colții săi erau îndreptați în jos și fixați pe maxilarul inferior. A fost nevoie de 15 ani de săpături pentru a fi dezgropate aproape toate oasele din scheletul fosilizat al exemplarului. Pentru montarea lui pe suport metalic, în 1906, prof. Stefanescu l-a adus în țară, pentru trei luni, pe renumitul restaurator belgian Louis de Pauw.

 În anul 2015, paleontologii bârlădeni și cei ieșeni au găsit în malul unui drum comunal de la ieșirea din localitatea vasluiană Gherghești fragmente de fildeș, femur, tibie și centura pelviană din specia Deinotherium giganteum, care a trăit în epoca Miocenului Superior.

Cristina Rădulescu

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.