Nu ştiu cum să ȋncep…

Cel mai greu e să traduci sentimentele ȋn cuvinte. “Puşlamaua de la etajul 13” de Mircea M. Ionescu este o lecție de  viață pentru tineri, adulți şi bătrâni deopotrivă.

Cum “Amintirile din copilărie” ale lui Ion Creangă ilustrează copilăria universală, puşlamaua văzută de bârlădeni aseară reprezintă, din nefericire, trista copilărie modernă. Linda, copila de 15 ani se trezeşte respinsă de soartă  fiind părăsită de părinții divorțați, lăsată aparent  ȋn grija bunicului. Ȋn realitate ȋnsă, nepoata avea grijă de acesta.

Cu grija bunicului pe umeri, apăsată de divorțul părinților, de plecarea mamei şi de descoperirea dureroasă cu privire la latura etică a celei care i-a dat naştere, tânăra este tentată să renunțe la viață. Vârsta fragedă şi  carențele afective o aruncă ȋn anturaje obscure, ajungând pe patul de spital.

 

Puşlamaua ȋncearcă să convingă publicul tânăr că viața are rost; pe adulți ȋi ajută să-şi conştientizeze trecutul şi actualele greşeli ȋn rolul de părinți; iar pe bătrâni ȋi mângâie oferindu-le recunoştință pentru ceea ce reprezintă.

Visul ei de a deveni o sportivă de performanță se realizează nesperat, primind o bursă la o universitate de prestigiu. Această ȋmplinire anulează planul sinuciderii şi ȋi oferă un sens ȋn viață.

Interacțiunea eroinei cu tinerii din sală, pe care ȋi transformă ȋn personaje sporeşte conştientizarea cruntei realități a copilăriei moderne.

Paleta largă de sentimente ȋncercată de puşlama accentuează labilitatea psihică a tinerilor care tânjesc la o familie normală.

E o dramă modernă care strigă din rărunchi că viața merită trăită, indiferent cât de lipsită de perspectivă ar părea. Sinuciderea nu este ȋn niciun caz pe lista soluțiilor.

Jocul actorilor a fost unul de mare clasă. Piesa a stârnit lacrimi. Povestea ȋn complexitatea ei a fost presărată cu ironii fine la adresa societății, cu  momente muzicale dând naştere unei creații educative excelentă.

Prin naştere suntem condamnați la viață! Iar viața nu are nevoie de definiție; se ȋntâmplă.

Iulia Chiper

 

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.