Pe-o gură de rai se află una din cabanele de vânătoare ale lui Ceaușescu. Soarta ei a fost pecetluită de autorități

Linie privată și pistă de elicopter pentru Nicolae Ceaușescu au fost construite într-un sat aflat în apropiere de limita cu județul Galați, la Bălăbănești.

Dictatorul a fost la vânătoare în pădurea de la Adam acolo unde a fost construită și o cabană pentru ca acesta să se poată odihni.

Dacă până acum câțiva ani conacul putea fi închiriat celor nostalgici,acum porțile lui au fost închise definitiv publicului.

Situat la 17 kilometri de Bârlad-județul Vaslui, satul Bălăbănești a fost gazda, până în 1989, a unor persoane importante. Nicolae Ceaușescu era îndrăgostit de vânătoare și pentru a nu-i lipsi confortul Capitalei,micuțul cătun a beneficiat de câteva investiții capitale. În gară a fost construită o linie personală de tren, și la această oră se văd peroanele de ciment care străjuiau liniile,furate de localnici iar la capătul aleii betonate era pista de elicopter(foto 1 și 2).
Localnicii povestesc că de două ori dictatorul a fost prezent în zonă la vânătoare de mistreți.
“Când venea Ceaușescu nu aveam voie să ieșim din casă”
Pasionat de vânătoare și îndrăgostit de pădurea de la Adam, Dictatorului îi plăcea să vâneze în această zonă.
Înainte de a ajunge, doi securiști veneau și verificau zona, îi instruiau pe săteni cu regulile ce urmau să se aplice și se asigurau că nu vor fi probleme.
“Ne puneau să închidem câinii, găinile și cucoșii în beci să nu facă gălăgie și să distragă atenția câinilor de vânătoare. Nu aveam voie să aprindem lumina și să ieșim din casă în zilele când Ceaușescu era la vânătoare la Bălăbănești. Sătenii nu aveau voie să meargă cu căruța pe drum. Țin minte că un bărbat, aflat un pic sub influența băuturilor alcoolice a ieșit cu căruța. Două zile a stat în arest pentru încălcarea acestor reguli. Securiștii erau cumsecade, o rugau pe bunica să le fiarbă lapte sau vin și dormeau în camerele din gară” își amintește Liliana Borș, la acea vreme fiind o copilă.
Femeia ne-a confirmat informația că în gara Bălăbănești a existat o linie de cale ferată, acum fiind acoperită de buruienile și copacii care au crescut haotic. Totul a fost lăsat în paragină, iar unii localnici s-au apucat să fure inclusiv plăcile solide de beton.
Castelul de vânătoare din pădurea de la Adam închis circuitului turistic Așa cum știu cel mai bine guvernanții României să facă au tratat aceste obiective turistice cu indiferență. Dacă până în 2015 casa de vânătoare a lui Ceaușescu putea fi închiriată de pasionații acestui sport, acum porțile acesteia au rămas ferecate. Cabana se află în proprietatea Romsilva, situată în pădurea de la Adam (foto 3 și 4).
La o aruncătură de băț se află un alt imobil lăsat de izbeliște. Acolo stăteau paznicii,acum gardul stă să cadă iar singurul care rezistă este un lacăt care “apără” ușa de la intrare.
Pădurea de la Adam și cabana de vânătoare a lui Ceaușescu par desprinse din basmele românești. Stejarii falnici împrejmuiesc intrarea,iar teii cu trunchiul cât dimensiunea unui adult foșnesc încet în bătaia vântului.
Localnicii ne-au povestit că înainte de partidele de vânătoare erau selectați de securiști doar oamenii de încredere. Le era verificat dosarul și doar cei care treceau de aceste controale aveau șansa de a-l zări pe conducătorul iubit la vânătoare.
Pădurea de la Adam este raiul mistreților, al căprioarelor, cerbi lopătari și iepuri. Niciun guvernant nu s-a gândit la mediatizarea acestei zone turistice care ar putea fi exploatată. Zestrea României este lăsată în paragină, iar mărturiile localnicilor se vor transforma în cel mai scurt timp în povești spuse la gura sobei.

Cristina Rădulescu

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.