Suntem obişnuiți să avem totul pe tavă. Primim lucrurile de-a gata, la gata.

Vreau să intrăm ȋn culise, să vedem ce presupune rodul frumos din care gustăm cu plăcere de câte ori mergem la un spectacol de teatru.

Am avut drept ghid pe doamna Teodora Spȋnu, cea care ocupă funcția de secretar literar al teatrului “V.I. Popa”, Bârlad.

Domnia sa este posesoarea unei eleganțe spirituale cum rar ai ocazia să ȋntâlneşti. Cu şarm şi dezinvoltură ne-a condus prin labirintul teatrului pe care noi, spectatorii,  nu ni l-am fi imaginat că există.

Am aflat că actorii devin personaje credibile cu ajutorul unui ȋntreg batalion de oameni: croitori, cabiniere, cosmeticiene, coafeze, etc. Am descoperit că ȋn atelierul de tâmplărie al teatrului se construieşte decorul pe care-l vedem noi la spectacole. Că schițele sunt făcute de unii şi materializate de alții. Că scenografia este o muncă grea şi costumele sunt gândite ȋn detaliu. Că noi asistăm timp de o oră sau două la munca de sute de ore a unor oameni de a căror existență nu aveam habar. Sunt magazioneri, regizori de scenă, paznici.

Am aflat că plasatoarele au un rol complex; fără ele ar fi un haos general. Doamna de la intrare care ne zâmbeşte amabil face echipă bună cu cea care se ocupă de partea spinoasă a lucrurilor şi se asigură că sala va fi plină.

Regia tehnică, sunetul şi luminile sunt esențiale; mai mult nu mă pricep spun.

Am avut privilegiul să văd actorii la repetiție. Adică am avut norocul nesperat ca directorul  să ne primească ȋn casa acestei minunate familii care se numeşte Teatrul “Victor Ion Popa”. Noi, bârlădenii  suntem privilegiați: avem teatru frumos cu oameni extraordinari!

Un spectacol de teatru este o sărbătoare la care se lucrează intens. Nu vreau să nedreptățesc pe nimeni, dar dacă am uitat pe cineva, ȋmi cer iertare!

Acum ştim că dincolo de scenă, de dragul nostru, o armată de semizei se asigură că vom avea motive să aplaudăm.

Să mergem la teatru!

Iulia Chiper

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.