Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Povestea incredibilă a unui tânăr bârlădean care a revenit din străinătate să cultive legume în județul Vaslui

Glasul pământului, dar mai ales al bunicii, l-au adus acasă din Italia pe Cătălin Olaru, un tânăr din Bârlad care s-a apucat de legumicultură.

A făcut studii la facultatea „Gheorghe Asachi” din Iași dar și la USAMV , a făcut cursuri de aquacultură la  „Politehnica” din Torino. Vorbește două limbi străine italiana și franceza. A ocupat diferite funcții de conducere în societăți comerciale de pe teritoriul Italiei.  A trăit perioade lungi de timp în Italia și Franța și este îndrăgostit de natură și protejarea acesteia, de animale, muzică clasică dar și muzică bisericească bizantină.

Îndrăgostit de locurile pitorești ale satului Grăjdeni, viața i-a oferit o surpriză frumoasă și neașteptată. În ianuarie 2016 lasă Italia pentru România, respectiv pentru Grăjdeni.

„Deși  de mic copil am copilărit în vacanțe la bunici fiind foarte atras de locurile pitorești ale satului Grăjdeni, până la vârsta de 32 de ani nici nu îmi imaginam că voi începe o noua viață în apropierea satului și voi deveni un fermier activ. Eu fiind băiat de oraș, născut în Brașov ,crescut în Bârlad dar și cu experiență de viață în orașe precum Iași dar și metropole precum Torino, Milano,Paris și alte peste 100 de orașe vizitate din întreaga lume. La început am avut nevoie de elaborarea unui plan. Acesta a fost conceput în aproximativ doi ani, perioadă în care mulți din prieteni, ba chiar din familie, erau sceptici asupra deciziei mele. Am început să mă documentez, să studiez și să consult cărți de specialitate. Să pun în balanță toată agricultura și să înțeleg ce se pretează pentru mine. Încetul cu încetul, după ce am frecventat cursuri de specialitate, am studiat atât datele economice de importuri -exporturi dar și după vizite și consultări cu proprietarul unei „Fattorii” de lângă Torino, am decis conceptul de afacere. În ianuarie 2016 cu bagajul plin de vise m-am reîntors în România pentru a mă pune pe treabă” ne-a declarat Cătălin Olaru, cel pentru care  legumicultura a devenit o știință.

La această oră, bârlădeanul are o carte de vizită impresionantă. Sunt unici în zonă datorită produselor oferite -de o calitate incontestabilă. Și cum gustul românului trebuie educat, legumicultorilor bârlădean s-a gândit și la generațiile tinere. Să le învețe să cunoască și să deosebească gustul adevărat al produselor românești.

„Ferma «Legume Patrickherman» este un concept, tind să cred unic în zonă. Este bazat pe calitatea produselor. Cred că e important să știm să deosebim produsele bune și să înțelegem beneficiile produselor de calitate. Noi ca și concept de activitate mergem mult pe soiuri de legume cunoscute, dar și pe soiuri noi și hibrizi puternici care au ca principal atu calitatea, aroma și gustul unic. Clienții noștri înțeleg pe deplin produsele pe care le oferim deoarece dăm calitate și gust legumelor noastre. Nu avem probleme în comercializarea mărfii. Știu că la noi găsesc produse de calitate și că le putem oferi și produse unice. Drept dovadă fiind noul contract de livrare pe care l-am încheiat cu restaurant-pizzerie din Bârlad.

Particularitatea acestui contract constă în livrarea de legume de calitate superioară și gust (roșii negre, roșii galbene, roșiile ciocolată, dar și salate precum latuga sau rucola). Deci, pentru gurmanzi sunt vești bune.

Avem o colaborare foarte strânsă și cu un lanț de magazine local care încă de la prima producție din 2016 a fost clientul fidel al roșiilor noastre. Momentan suntem în tratative și cu alți comercianți locali care doresc să ofere clienților lor produse și sortimente de legume din ferma noastră.

În cursul anului avem un proiect pe care îl vom propune diferitelor instituții de învățământ. Are drept scop educarea, atât a copiilor dar și a părinților de a consuma produse sănătoase și proaspete bazate pe rețete sănătoase.  În acest fel punem în evidență și beneficiile pe care le are asupra organismului consumul de legume. Cred că este oportună informarea cetățenilor prin mijloacele publice asupra consumului de legume sau fructe care conțin substanțe periculoase. Știm că produsele din Turcia uneori sunt de o calitate îndoielnică, fără gust și foarte tari care par din plastic” ne declară cu o ușoară undă de supărare Cătălin Olaru.

 

Își dorește ca producătorii locali să fie sprijiniți și de cetățeni, datorită acestui gest locurile de muncă, economia locală, sănătatea dar și natura vor fi protejate.

Din 2016 de când a plecat la drum, a avut parte de experiențe pozitive, dar și negative. A avut mereu încredere în calea pe care a ales-o, chiar dacă uneori se mai împiedica și de câte o piatră.

 „Plantele sunt precum copiii, necesită grijă și dragoste! Sunt încăpățânate dar au și puterea de a te surprinde. Plusurile și minusurile vin zi de zi. Poate sunt într-o perioadă a vieții în care văd doar plusuri sau poate ma încăpățânez sa văd doar plusurile agriculturii. Sunt prea optimist și poate sunt prea pasionat de cea ce fac, e dragoste, e magie. Uneori vorbesc cu plantele, uneori le ignor, uneori le abandonez și necondiționat mă întorc la ele. Sună ciudat? Nu! Așa suntem noi fermierii cu pasiune.

De minusuri ce să zic… Poate puteam face mai multe, poate clima va fi mai prielnică fără fenomene extreme, poate fondurile de investiții vor fi mai multe, poate vecinii din jurul nostru vor fi mai buni și înțelegători. Și poate noi prin produsele noastre reușim să facem o lume mai bună” este crezul legumicultorului bârlădean.

„Țăranul roman trebuie sa înțeleagă ca vremea «sapei» a apus. Fără instituții care să pregătească tineri fermieri agricultura Romaniei nu va fi competitivă”.

 Echipa este importantă în orice afacere. Dacă nu ai oameni de toată baza există posibilitatea ca visurile să ți se năruie.

Cătălin Olaru este un norocos- are toată familia în jurul lui dar și reprezentanții autorității locale care au înțeles rolul acestui investitor.

„Am început cu mari speranțe. Nu suntem încă la nivelul dorit. De curând am semnat două contracte de achiziții și de dezvoltare a fermei. Este vorba de înființarea unei mici plantații de cireși în extinderea celei deja existente de copaci fructiferi. Am creat o echipă în jurul meu aici enumerând în primul rând familia, soția care are un rol activ fiind implicata atât în fluxul tehnologic dar și pe partea de marketing fiind emisarul economic al firmei. Tatăl și vărul meu împreună cu zilierii sunt brațul de  fier. Dar și surorii mele, mama și socrii care ne susțin necondiționat. Nu în ultimul rând și personalul primăriei Fruntișeni ne ajută în problemele birocratice, domnul primar Onel care dă curs cererilor noastre și încearcă să soluționeze problemele apărute, dar și doamna viceprimar Sava care ne îmbărbătează și ne motivează mereu. Tuturor le mulțumesc pentru susținere”, ne povestește antreprenorul bârlădean.

La capitolul dorințe speră ca 2019 să fie un an bun, să reușească să ducă la loc de cinste, în special roșiile dar și alte produse. Din punctul de vedere a acestuia este bine meritată și o atestare documentară a produselor. „Cred că zona noastră are nevoie de așa ceva. Pe lângă produsul nostru procesat «Iute de Grăjdeni» doresc și lansarea pe piața a legumelor noastre cu denumirea, spre exemplu «roșii de Grăjdeni».

Problema cea mai mare cu care mă confrunt eu cât și alte societăți este lipsa personalului calificat. Devotamentul către muncă, responsabilitatea, profesionalismul și grija pentru a efectua lucrări de calitate. Eu am nevoie de personal pasionat pentru legumicultură, fără pasiune nu se reușesc performanțe. Sectorul agricol este un sector aparte, toți cei de la țară cred că știu despre ce este vorba, dar nu înțeleg că nu este așa. Atât legumicultura cât și celelalte sectoare au nevoie de personal calificat. Țăranul român trebuie să înțeleagă că vremea «sapei» a apus. Fără instituții care să pregătească tineri fermieri agricultura României nu va fi competitivă. Deci cred că este indicat ca ministerul agriculturii să dezvolte politici de dezvoltare și de competivitate a sectorului agricol. Nu este normal ca nivelul subvențiilor să fie același pentru un fermier cu acte regulă și o persoană care muncește terenul cu cele mai rudimentare metode și care obține producții doar pentru subzistență” ne mărturisește Cătălin Olaru.
O altă problemă cu care aceste se confruntă este lipsa legilor clare în agricultură.     „Cred că este necesar ca agenții agricoli să primească mai multă putere decizională. Dar și crearea la nivel de comune a unui corp de control în depistarea și sancționarea celor care folosesc substanțe precum pesticidele, erbicidele și îngrășămintele chimice după ureche. Dar și sancționarea concurenței neloiale, știm cu toții că mulți fac bișniță și prezintă produse de calitate îndoielnică din Turcia drept marfă românească. Acești samsari îi întâlnim foarte des și în piețele din Bârlad. Cred că este nevoie de un control mai amănunțit al mărfii. Cum spuneam este nevoie de un pachet de legi ca în restul Europei, doar ministerul agriculturii fiind în măsură să elaboreze și să promulge de legi. Am în plan în decursul anului sa contactez atât ministerul de resort dar și deputații locali pentru întrevederi și propuneri” ne dezvăluie cel care cu sudoarea frunții obține rezultate în acest domeniu.

Reîntoarcerea în țară a fost una fericită, asta și datorită planului de afaceri pe care l-a creat și la urmat. Mesajul lui Cătălin Olaru pentru cei din diasporă este scurt și la obiect.

„Singurul sfat este acela să își planifice foarte bine reîntoarcerea în țară. Deoarece  România actuală îți poate oferi totul, dar din păcate îți și poate lua totul. Șansele de reușită sunt diferite pentru oricine, aici intrând în balanță și factori precum pregătirea profesională, sectorul sau planul de urmat dar și capitalul alocat reîntoarcerii. Totuși un plan elaborat poate schimba vieți. Să ținem cont că Europa a devenit un continent al porților deschise”.

Strategia de afaceri a antreprenorului bârlădean este într-o continuă mișcare.

„Îmi doresc construcția unei agropensiunii- un vis mai vechi ținut în casetă, dar care sperăm să fie îndeplinit cât mai curând. Momentan am  demarat primele acțiuni pentru obținerea autorizației de construcție, fiind încă blocați de partea birocratică.

Mai avem câteva proiecte atât de achiziție de solarii dar și de lucrări de forare puțuri, odată cu primăvara vor demara aceste lucrările.
Lucrăm la un sistem experimental de aquaponic-pentru cine nu știe este acel sistem în care plantele cresc cu ajutorul peștilor” sunt doar câteva proiecte care vor prinde viață datorită acestui om care a crezut că poate schimba ceva.

Olaru Cătălin, bârlădeanul și  proprietarul fermei „Legume Patrickherman“ este încă un exemplu că mai avem speranța unei vieți sănătoase În această bătălie cu sistemul și cu mentalitățile a învins perseverența de a face lucrurile și ambiția nemărginită în a îndeplini obiectivele propuse.

Cristina Rădulescu

Loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.