Prefectul județului Vaslui îi răspunde primarului Boroș

Într-un comunicat de presă prefectul județului Vaslui, Eduard Popica, aduce lămuriri suplimentare în legătură cu proiectul de hotărâre a Consiliului Local Bârlad pe care instituția coordonată de acesta nu l-a validat.

Nu în ultimul rând, reprezentantul Guvernului în teritoriu face precizări în legătură cu ultimele declarații ale edilului șef Dumitru Boroș. Conform comunicatului de presă “am rămas stupefiat de declarația primarului de Bârlad, domnul Dumitru Boroș, mai cu seamă că este avocat și ar trebui să cunoască efectele care le produce punerea în aplicare a unei hotărâri de Consiliul Local (CL).

Hotărârea de CL, cu nr.202/11.07.2019, privind aprobarea listei persoanelor propuse pentru atribuirea de teren, în vederea construirii unei locuințe proprietate personală, a fost respinsă din punctul de vedere al legalității, nu neapărat din motivele pe care le-a invocat un partid politic sau primarul de Bârlad, ci datorită faptului că au fost încălcate următoarele dispoziții legale: ”ART. 4-Dosarul cuprinzând cererea de atribuire a terenului şi actele prevăzute de art. 3 alin. (2) se analizează de comisia constituită potrivit art. 1, după care se supune analizei consiliului local, în termen de 15 zile de la înregistrare, cu propunerea motivată de aprobare sau de respingere, după caz. și art. 5 din Hotărârea de Guvern nr. 896 din 29 iulie 2003, în care se precizează că: “ART. 5 (1) În prima şedinţă ordinară consiliul local analizează dosarul fiecărui solicitant şi hotărăşte aprobarea cererii şi atribuirea terenului sau, după caz, respingerea acesteia. (2) Punerea în aplicare a hotărârii consiliului local de atribuire în folosinţă gratuită a terenului pentru construirea unei locuinţe se face de către primar, în termen de 15 zile de la data aprobării de către consiliul local, pe bază de proces-verbal.” Menționăm că, numărul de cereri aprobate în Raportul Comisiei pentru identificarea și inventarierea terenurilor precum și pentru analizarea dosarelor și a actelor justificative, în vederea punerii în aplicare a Legii nr. 15/2003, nu coincide cu numărul cererilor înscrise în Anexa nr. 1 la HCL nr. 202/2019. În concluzie, vă solicităm să supuneţi spre analiză în vederea revocării Hotarârea nr.202/2019 adoptată de Consiliul local al municipiului Bârlad, în sensul respectării prevederilor legale amintite anterior”.
Ținem să menționăm faptul că în contextul în care primarul municipiului Bârlad nu va lua act de adresa nr.10715/26.07.2019, Instituția Prefectului-județul Vaslui se vede obligată să acționeze în contecios administrativ Hotărârea de CL. Totodată, prin acțiunea în instanță aducem la cunoștință faptul că Hotărârea de CL, cu nr.202/.11.07.2019, este suspendată și nu poate fi pusă în aplicare. Punerea în aplicare a acestei hotărâri produce efecte juridice și nu vreau să ajung în situația în care o Hotărâre de CL este pusă în aplicare, dar este anulată de instanță.
Prin acest comunicat, domnul Dumitru Boroș încearcă să denigreze instituțiile statului și să politizeze activitatea Instituției Prefectului, intituție care a ajutat mereu municipiul Bârlad, prin celeritatea cu care a studiat HCL-urile, toate fiind făcute doar în slujba cetățeanului. Lăsând la o parte orice aspect, regret enorm că un jurist poate avea o astfel de ieșire publică” a transmis Eduard Popica, prefectul județului Vaslui.
Așadar, în loc să se aleagă varianta cea mai simplă pentru cetățenii aflați pe acea listă( invalidarea hotărârii), autoritatea locală bârlădeană a preferat un proces care poate dura mai mult decât emiterea unei alte hotărâri care să respecte prevederile legale.

 

Cristina Rădulescu

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.