Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Pentru mărirea alocaţiilor de stat pentru copii  s-a modificat Legea  61/1993  prin OUG.
Potrivit acestei legi, alocaţia  este o formă  de ajutor  acordat de către stat    tuturor copiilor din România. Beneficiari  sunt  copiii cu vârsta de până la 18 ani, dar şi tinerii majori, cu condiţia ca aceştia să frecventeze cursurile învăţământului liceal sau profesional. În cazul tinerilor care repetă  un an şcolar, nu se mai acordă  alocaţia de stat, cu excepţia situaţiei în care aceştia sunt nevoiţi să repete anul şcolar din motive medicale.
Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii şi copiii cetăţenilor străini, precum şi ai persoanelor fără cetăţenie rezidente  în România.

     Alocaţiile copiilor vor fi majorate de la 1 martie 2019, conform unui amendament la Legea bugetului, adoptat în plenul Parlamentului. Conform documentului, copiii de pâna la doi ani vor primi cate 300 de lei pe lună, faţă de 200 de lei cât era alocaţia până în prezent, iar cei de pâna la 18 ani vor primi 150 de lei pe lună, faţă de 84 de lei cât primeau până acum. Totuşi, pentru ca alocaţiile copiilor să creasca, vor trebui realizate şi alte modificări legislative.

    Amendamentul a fost revotat, joi, în plenul Parlamentului, după  ce a fost schimbată sursa de finanţare. Alocaţiile vor fi plătite din deficitul bugetar, care creşte, astfel, la 2,76% de la 2,55% cât a fost estimat iniţial.

 Amendamentul a fost adoptat cu 123 de voturi ‘pentru’, 119 ‘impotrivă’ şi o abţinere, după ce fusese respins iniţial în comisiile de buget-finanţe.

 

Pentru plata acestor alocaţii, bugetul Ministerului Muncii a fost suplimentat cu peste 2,1 miliarde de lei.

                     Important de ştiut!

       Pentru majorarea alocatiilor pentru copii NU este suficienta adoptarea amendamentului la buget votat în Parlament, ci trebuie realizate şi alte modificări legislative.

 

Alocaţiile de stat pentru copii sunt prevăzute în Legea 61/1993, cu modificările şi completările ulterioare, mai exact la articolul 3. Pentru majorarea alocaţiilor de stat pentru copii este necesară modificarea acestei legi. Legea Bugetului stabileşte doar bugetele instituţiilor.

Suma prevăzută iniţial în proiectul de buget pentru anul 2019 pentru plata alocaţiilor de stat pentru copii a fost de 4,05 miliarde lei.

Cu siguranţă efectele creşterii alocaţiei le vom regăsi în procentul de creştere a natalităţii pe anumite segmente de populaţie.

Iulia Chiper

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.