Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

SERTARUL CU VECHITURI – TRADIŢII DE ADORMIREA MAICII DOMNULUI SAU USPENIA

Operațiunea “ moartea țânțarilor” din elicopter.   COMPANIA DE UTILITĂȚI PUBLICE SA, anunță  efectuarea unor lucrări de combatere a țânțarilor, muștelor si căpușelor, nopțile de 21 -22 și 22-23 august 2019 și în dimineața zilei de 23.08.2019 pe domeniul public al municipiului  Bârlad, cu un efectiv de lucru cu 6 muncitori, două autoutilitare cu pulverizatoare IGHEBA TF35 și un elicopter tip Kamov KA- 26, după cum urmează: AERIAN: cu instalație Microair AU5000, cu soluție K-OTHRINE PROFI EC 250 - dizolvată, în dimineața zilei de 23.08.2017, între orele 05.00 - 09.00.  TERESTRU: Miercuri /joi -  23.00 – 06.00:   - Grădina Publică - Spații verzi - blocuri zona Nord - Spații verzi – zone case – cartiere Munteni, Podeni, Țuguiata - Parcul V. I. Popa - Scuaruri și aliniamente stradale zona Nord   Joi / Vineri  - 23.00 – 06.00: - Lacul Prodana - Zona protecție pârâu V. Seacă și canalele aferente - Spații verzi – zone case cartier Deal + Eminescu - Parcul M. Eminescu - Scuaruri și aliniamente stradale zona Sud   În funcție de condițiile meteorologice, lucrările vor fi reprogramate la interval de 24 ore. PRECAUȚII: Sunt solicitați crescătorii de albine și pasionații de sericicultură în luarea de măsuri de protejare, deoarece insecticidele utilizate pot fi periculoase pentru familiile de albine și viermii de mătase.

În această zi erau adunate flori şi ultimele plante de leac ce se pun la icoana Preacuratei. Una dintre ele este şi năvalnicul, o plantă care creşte în păduri, în locuri ascunse, cunoscute doar de femeile în vârstă. În general, planta aceasta este dăruită fetelor pentru a avea noroc să se căsătorească cu un băiat gospodar şi iubitor. Astfel, Caprifoiul numită şi ,,Palma” sau ,,Mâna Maicii Domnului” se pune în apa de îmbăiere pentru a face corpul să îşi menţină şi să sporească frumuseţea şi sănătatea.
Dacă de Sfânta Marie Mare înfloresc trandafirii, atunci va fi toamnă lungă, frumoasă şi îmbelşugată.
În perioada postului Sfintei Mării fetele îşi cos costume speciale, lucrate numai în alb, pentru pelerinajul din zilele de 14 – 15 septembrie la mănăstirile care poartă hramul Sfintei Mării. La ţară, în vii se angajează pândarii (oameni care să păzească viile) şi se spune că se leagă simbolic ciocul păsărilor pentru ca acestea să nu mănânce boabele de struguri.
Între cele două Mării, 15 august şi 8 septembrie, este timpul prielnic semănării grâului. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului încheie un ciclu, redeschis de cea a Naşterii Maicii Domnului (8 septembrie). De pe 15 august se deschidea, în satul tradiţional, un important sezon al nunţilor, sezon care ţinea până la intrarea în postul Crăciunului. În această zi se organizau târgurile şi iarmaroacele de toamnă. Perioada dintre cele două Sântămării, Sântămăria Mare (15 august) şi Sântămăria Mică (8 septembrie), era considerată perioada cea mai potrivită pentru semănăturile de toamnă.
În această zi este celebrată şi Ziua Marinei, deoarece Maica Domnului este patroana marinarilor. Se fac serbări la malul mării şi în toate oraşele dunărene.
Dan Horgan
Bibliografie:
– Adrian Fochi – Datini şi eresuri populare de la sfârşitul secolului al XIX-lea, Editura Minerva, Bucureşti, 1976.
– Antoaneta Olteanu – ,,Calendarele poporului român”, Editura Paideia 2001.
– Arthur Gorovei. – ,,Credinţi şi superstiţii ale poporului român” Editura, Grai şi Suflet – Cultură Naţională, Bucureşti, 1995.
– Elena Niculiţa Voronca – ,,Datinile si credinţele poporului român”, Editura Polirom Iaşi 1998.
– Dumitru Bălăeţ – ,,Constituirea miturilor fundamentale. Aspecte ale folclorului literar străromân”
– Gh. F. Ciauşanu – „Superstiţiile poporului român” Editura Saeculum Bucureşti 2005
– Ion Ghinoiu – ,,Sărbători şi obiceiuri româneşti”, Editura Elion, Bucureşti, 2002.
– Ion Ghinoiu – „Obiceiuri populare de peste an” Editura Fundaţiei Culturale Române, 1997.
– Ion Taloş – ,,Gândirea magico-religioasă la români”, Dicţionar, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2001.
– Irina Nicolau – Ghidul Sărbătorilor Româneşti Editura Humanitas 1998
– Narcisa Ştiucă – Sărbătoarea noastră cea de toate zilele, editura Cartea de Buzunar, 2006.
– Proloagele de la Ohrida, Editura Cartea Ortodoxă, 2005
– Romulus Vulcănescu – ,,Mitologie Română”, Editura Academiei R.S.R. Bucureşti, 1985.
– Romulus Antonescu – Dictionar de simboluri și credințe tradiționale romanești, Ediție digitală, 2009
– Simion FIorea Marian – „Sărbătorile la români” Editura “Grai şi Suflet – Cultură Naţională”, 2001.
– Tony Brill – ,,Legendele românilor”, vol. I, Legendele cosmosului, Editura Grai şi suflet – Cultura naţională,
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.