Sportul preferat al politicienilor: traseismul politic

 

Mulți ȋşi doresc binele propriu şi prea puțini doresc binele omenirii sau, la scară mai mică, binele comunității. Adesea uităm, sau nu vrem să conştientizăm, că binele individual este generat de binele global. Asta pentru a fi de durată. Se poate să nu luăm ȋn considerare lucrul acesta dacă dorim să ne fie bine o perioadă scurtă de timp.

Orice eveniment electoral e ca lumânarea de pe tort ȋn care trebuie să suflăm după ce ne punem o dorință. Cum se poate stinge o dorință? Prin ȋmplinirea ei! Fiecare dintre noi merge la vot având ȋn gând o dorință pe care o vrea ȋmplinită de cei pe care ȋi votează. Dar de fiecare dată românii sunt ȋnşelați şi lăsați să aştepte ȋn timp ce aleşii ȋşi ȋndeplinesc propriile vise. Aşadar, lumânarea pe care ai avut certitudinea că ai stins-o se transformă ȋntr-o lumânare magică ce se reaprinde. Visele, dorințele pe care le-am avut ȋnainte de fiecare scrutin rămân neȋndeplinite şi oamenii aşteaptă cu nerăbdare să vadă o schimbare ȋn direcția ȋndeplinirii dorințelor ȋn virtutea cărora au votat.

Dar nimic! De ce se ȋntâmplă asta? Pentru că noi avem impresia că cei votați sunt altfel. De fapt ei nu sunt decât variantele “cosmetizate” ale nepăsătorilor anteriori. De ce nu ne dăm seama de acest lucru? Pentru că fiecare dintre ei urmează un drum politic atât de sinuos ȋncât nu mai ştim de unde vin, cine au fost, pe cine au slujit ȋnainte. Migrează de la un partid la altul, ȋmbrățişează diverse platforme-program, fanfaronează pe diferite tonuri, sar din funcție ȋn funcție. Abile mişcări! Ȋşi pierd urma! Ca nişte viruşi informatici care clonează servere ȋmprăştiate pentru a nu putea fi eradicați.

                                  Şi reuşesc, domnule!

Reuşesc să ne păcălească ȋncă o dată, din nou, iarăşi… Dar nici noi nu ne lăsăm: nutrim aceleaşi vise din nou, mereu…

Ba chiar devine şi mai umilitoare situația. Câteodată, vreun potent politic realizează că şi-a dat arama pe față ȋn asemenea hal ȋncât ar fi foarte greu să mai “dreagă busuiocul”. Ce face ȋn acest caz? Doreşte să ne păcălească din nou dându-şi demisia! Ca şi cum ar oferi un dar electoratului prin propria demisie. Şi mulți visători ȋl felicită pentru această decizie! Dar cei ce au nutrit atâta vreme propriile vise neȋndeplinite nu ştiu că această renunțare este, de fapt, pregătirea pentru un nou ȋnceput. Demisionarii unui partid vor apărea pe scena politică din nou, fluturând simbolurile altui partid. Şobolanii abandonează nava care se scufundă. Numai adevărații căpitani se scufundă odată cu ea!

De ce să credem că demisia dintr-o funcție ȋnaltă ȋn care respectivul s-a lăfăit mult timp este un proces catalizator, de spălare a “păcatelor”? Cât le-a fost bine, nu s-au gândit la cei mulți!  Când simt că le fuge pământul de sub picioare, demisionând vor să arate că sunt buni şi nu vor să mai facă rău. Dar până atunci au făcut destul!

Ȋnainte ca Troia să fi fost cucerită de greci, preotul Laocoon ar fi spus: “Mă tem de greci chiar şi atunci când aduc daruri!”.

Cei care au urechi de auzit, să audă!

Iulia Chiper

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.