Tradițiile superbe ale satului reînviate în comuna Pogonești din județul Vaslui

Comuna Pogonești -comoara de pe Valea Tutovei unde tradițiile au supraviețuit timpului. Iar acest lucru i se datorează unui om care și-a pus întreaga viață în slujba perpetuării tradițiilor românești: Andrei Dumitru. Iubirea pentru tradițiile românești se regăsește într-un muzeu unic în zona Tutovei-Casa Răzeșului.

“Când m-am căsătorit şi ne-am făcut casă, am stabilit cu soţia ca o parte din ea să o amenajăm ca muzeu. Am reuşit, să inaugurăm «Casa Răzeşului», construită după modelul caselor specifice zonei în urmă cu 100 de ani. Soţia a fost moaşă şi a intrat în multe case. Aşa am identificat unde sunt păstrate aceste minunăţii“ ne-a declarat învăţătorul Andrei Dumitru. “Casa Răzeşului“ a fost inaugurată în 2005, fiind nou construită, dar pentru ridicarea ei au fost folosite aceleaşi materiale ca pe vremuri: lut, furci şi lemn. Sătenii au strâns materialele înţelegând rostul acestui muzeu sătesc şi abia apoi au contribuit şi autorităţile locale. Așa s-a născut acest muzeu,unic în județul Vaslui. În 2002 a fost imprimată la Electrecord caseta „Leroila“ care cuprinde şapte colinde de Paşte, unice în ţară, care ulterior au fost incluse în fondul UNESCO. În 2009 a fost reconstituită o nuntă tradiţională, sătenii fiind actori, la care au fost repuse în scenă toate obiceiurile demult apuse. Învăţătorul Andrei Dumitru face parte din ansamblul de dansuri şi cântec „Răzeşii de la Pogoneşti“ și le ghidează pașii tinerilor interesați de ce înseamnă tradițiile satului românesc. Costumele tradiționale prind viață în chilerul “Casei răzeșului” În chilerul „Casei Răzeşului“ din Pogoneşti au fost confecţionate în ultimii ani zeci de costume populare autentice. Fustele pe picior şi pestelcile sunt ţesute din lână la un război secular, la fel şi brâiele. Iile păstrează broderiile şi croiala originală, iar ilicele sunt brodate pe catifea neagră, întocmai cum arată unul dintre cele mai vechi obiecte de vestimentaţie din muzeu, vechi de peste 120 de ani. Numai că un eveniment neplăcut a compromis această activitate.

“ Pe laptopul meu erau toate modele pentru cămăși,veste și ii iar când l-am dus la reparat au fost șterse toate modelele. Sperăm să rezolvăm această problemă cât mai repede” ne povestește cu amărăciune în glas învățătorul Dumitru Andrei. Așadar,așa cum spunea Tudor Sălăgean “cea mai importantă valoare transmisă de satul românesc este sentimentul comunității “.

Iar ceea ce se întâmplă la Pogonești confirmă acest lucru. Tineri împreună cu părinți ori cu bunici duc mai departe tradiția satului, căci tot “ce-i românesc nu moare”.

 

Cristina Rădulescu

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.