De la o glumă nesărată se poate ajunge la situaţii conflictuale grave . Se poate ajunge până la aflarea unor adevăruri dureroase, se învie trecutul.

Cel puţin aşa a reieşit din piesa “Prenumele”,  jucată magistral de actorii teatrului din Bacău, aseară, la Bârlad.

    N-am de gând să vă povestesc piesa, dar o să vă introduc uşor în miezul ei. Totul a început de la Vincent, un tip egocentrist, care află că va deveni tată. Acesta se gândeşte că e un bun prilej să-l ia peste picior pe cumnatul lui, un celebru profesor de limbă franceză, prototipul intelectualului rigid care consideră că le ştie pe toate şi că doar el are dreptate. În cadrul unei mese în familie, care include pe Claude, cel mai bun prieten din copilărie, Vincent îşi anunţă sora, cumnatul şi prietenul că va avea un băiat pe care o să-l boteze Adolf. Toţi sar în sus, încercând să-l convingă că asocierea cu prenumele lui Hitler nu este tocmai una fericită. De la contradicţie, cei prezenţi ajung la un scandal care scoate la iveală dezvăluiri şocante pentru toată lumea. Claude, pe care toată lumea îl presupune a fi homosexual, se dovedeşte că trăiește o poveste de dragoste cu Francoise, mama lui Babou și a lui Vincent. Conflictul culminează cu izbucnirea nervoasă a lui Babou, care reproșează soţului şi fratelui său nedreptățile ce i-au fost făcute de-a lungul timpului.  Momentele  tensionate sunt prezentate amuzant, spre deliciul publicului care a fost aseară în sală.

Vizionarea unui spectacol de teatru ne scoate din cotidian şi , câteodată, ne face mai înţelepţi.

Glumele se fac pentru amuzament şi nicidecum pentru a necăji pe cineva. După cum a demonstrat piesa lui Alexandre de la Pateliere şi Matthieu Delaporte, glumele proaste dezgroapă secrete cărora le stăteau bine ascunse.

Actorii Teatrului  Municipal  Bacovia au făcut un spectacol reuşit din această  comedie de situații, presărată cu mici accente de dramă, care şi-a meritat toţi banii. S-a râs copios şi s-a aplaudat furtunos.

Iulia Chiper

 

 

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.