Astăzi purtăm mov ȋn suflete, fiind solidari cu o fetiță de nouă ani.

Atât avea  Cassidy Megan când a atribuit zilei de 26 martie titlul de „Purple Day”. Ȋn această zi conştientizăm că există milioane de oameni care se luptă cu epilepsia.

Epilepsia este o tulburare neurologică incurabilă, care apare la vârste foarte mici sau  foarte înaintate. Cauzele  afecţiunii nu sunt identificate ȋn mai bine de 50% din cazuri. Boala se manifestă prin crize bruşte şi imprevizibile care durează de la câteva secunde la câteva minute. Unele crize pot fi dramatice iar altele trec pur şi simplu neobservate. Dintre cauzele cunoscute amintim: traumatisme craniene, accidente vasculare, infecţii, tumori, tulburări de dezvoltare a creierului, suferinţa la naştere şi factorii ereditari.

Crizele epileptice  rezultă din activitatea excesivă sau anormală a celulelor nervoase din cortexul cerebral. Diagnosticarea este un proces anevoios, presupunând eliminarea altor stări care ar putea cauza simptome similare, cum ar fi sincopa.  Epilepsia poate fi  confirmată cu ajutorul electroencefalogramei.

Epilepsia nu poate fi vindecată ȋnsă  poate fi controlată cu ajutorul medicației în aproximativ 70% din cazuri. Când  crizele nu răspund la medicație, se poate lua în considerare intervenția chirurgicală. Neurostimularea sau schimbările alimentare pot fi luate ȋn calcul ca metode de ameliorare sau chiar vindecare a crizelor epileptice.

            Aproximativ 65 de milioane de oameni suferă de epilepsie. Persoanelor diagnosticate le este interzis să conducă dar majoritatea se pot urca din nou la volan  după o perioadă în care nu au înregistrat nicio criză.

             Cassidy Megan, bolnavă de epilepsie a fost inițiatoarea  Zilei Mov (Purple Day) ȋn 2008, pe când avea 9 ani, motivată de propria-i luptă cu boala.

„Epilepsy Association of Nova Scotia”  şi  „The Anita Kaufmann Foundation” au venit ȋn sprijinul ei cu o campanie de conştientizare a epilepsiei, eveniment global care se sărbătoreşte ȋn fiecare an la data de 26 martie sub numele de „Purple Day”.

Să fim alături de ei! Să fim mov!

Iulia Chiper

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.