Din vechime stelele au fost ţinta privirii oamenilor.

    Fiind considerate materializarea divinităţilor, astrele bolţii cereşti au reprezentat încă de la începuturile existenţei omului călăuzele vieţii de zi cu zi.

Conform poziţionării lor pe cer sau felului de a străluci, stelele au alcătuit un soi de calendar al lucrărilor agricole, au binecuvântat sau nu acţiunile oamenilor şi, uneori, au cerut jertfe. Oamenii din vechime, neputând să-şi explice ştiinţific fenomenele astronomice, au dezvoltat o tehnică  hermeneutică  pentru a justifica mişcările sau comportamentul stelelor.

Se ştie că egiptenii credeau că soarele, pentru ei zeul Ra, murea în fiecare seară pentru a învia în fiecare dimineaţă, explicând astfel răsăritul şi apusul soarelui.

Aztecii credeau că atunci când soarele se ascunde pe timp de ziuă, la eclipse, zeul este supărat şi trebuia îmbunat cu sacrificii, de regulă umane. Tot la acest popor, Quetzalcoatl era zeul stelei de răsărit, Luceafărul de dimineaţă, dar era diferit de zeul stelei de amurg, Luceafărul de seară, care, în realitate, este una şi aceeaşi planetă: Venus.

Tot din lipsa puterii de înţelegere a fenomenelor cereşti, grecii au asemuit grupări de stele unor personaje, brodând frumos pe marginea lor o poveste fantastică, dând astfel naştere mitologiei. Aşa au apărut semnele zodiacale.

            Toate fabulaţiile referitoare la stele şi planete sunt atrăgătoare, însă fără pic de adevăr ştiinţific.

Astăzi există şi instrumente care ne facilitează urmărirea traiectoriilor corpurilor cereşti dar şi oameni pregătiţi care înţeleg şi care pot să interpreteze mişcările aştrilor.

Prin amabilitatea domnului profesor Ioan Adam, preşedintele Asociaţiei Astronomice “Sirius”- Club UNESCO, avem plăcerea să vă punem la curent cu evenimentele astrale ce se vor petrece în această lună.

Mai întâi vă prezentăm lista cu asteroizii care vor trece prin apropierea Pământului.

Acum câteva informaţii utile despre Soare şi fazele Lunii.

Să nu uităm planetele! Iată-le!

Şi un  calendar care cuprinde fenomenele astronomice din această lună.

Sperăm că v-am trezit interesul pentru minunata şi captivanta lume a astrelor!

 

Iulia Chiper

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.